ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακα: το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια

Θέμα «τιμών Τσίπρα και τιμών Σαμαρά» στα φάρμακα έθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία του ζητήματος. 
Φάρμακα: το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια«Όταν βγει το νέο δελτίο τιμών, προκαλώ τους Έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ , να πάνε σ΄ ένα φαρμακείο και να διαπιστώσουν εάν θα αγόραζαν τα φάρμακα στην τιμή Σαμαρά στην φθηνή τιμή ή στην τιμή Τσίπρα που θα είναι η ακριβή. Όποιος θέλει ας πληρώνει την τιμή Τσίπρα».
Αυτή ήταν η απάντηση που θεώρησε κατάλληλη ο κ. Γεωργιάδης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.

Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, έθεσε ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι αν η μείωση που ευαγγελίζεται ο κ. Γεωργιάδης στις τιμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, θα πλήξουν ή όχι την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, που είναι και το ουσιαστικό, έχουν δώσει οι αρμόδιοι φορείς, από εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίες μέχρι τις ενώσεις γιατρών και συλλόγους ασθενών, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων και δημιουργία συνθηκών υγειονομικής κρίσης.

Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι να μην διαταραχτεί η πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα, κάτι που με τις κινήσεις του ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη.

Αν υπερψηφιστεί η τροπολογία για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα, θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις φαρμάκων, καθώς θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ελληνική φαρμακευτική παραγωγή, ενώ είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και αποσύρσεις σκευασμάτων από την αγορά.

Η αβάσταχτη επιβάρυνση των ασθενών από την άλλη, θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε ακόμα και 100% σε πολλές περιπτώσεις. Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων βρίσκεται ήδη στο 23%, με τάση αύξησης μέχρι το τέλος του χρόνου, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 32%.

Επομένως, δεν υπάρχουν «τιμές Σαμαρά και τιμές Τσίπρα» στα φάρμακα, υπάρχει επάρκεια ή μη επάρκεια για όλο τον ελληνικό λαό.

Είναι απορίας άξιο δε, πώς ο πρωθυπουργός αφήνει τον κ. Γεωργιάδη να χρησιμοποιεί το όνομά του για να κατασκευάσει ένα επιχείρημα αμφίβολης εγκυρότητας...

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: Να αποσύρετε την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα

Η απάντηση της «Αυγής» στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Άδωνις Γεωργιάδης

Κατσαφάδος:Στην υγεία έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, όχι με νούμερα

Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες