ΦΑΡΜΑΚO

Κοντοζαμάνης: ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης

Την ανάγκη να  υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του 2014ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης ξεκάθαρο καιδιαφανές, που δεν θα αλλάζει όπως αλλάζουν οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας, καικυρίως, να μην καταδιώκεται η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε ο επικεφαλής τηςΑ’ Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στην ΔιάσκεψηΥψηλού Επιπέδου για τις Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία στο Μέγαρο Μουσικής.

Κοντοζαμάνης: ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης

Την ανάγκη να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του 2014ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης ξεκάθαρο καιδιαφανές, που δεν θα αλλάζει όπως αλλάζουν οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας, καικυρίως, να μην καταδιώκεται η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε ο επικεφαλής τηςΑ’ Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στην ΔιάσκεψηΥψηλού Επιπέδου για τις Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία στο Μέγαρο Μουσικής.

ΟΙ βασικοί άξονες γιατην ανάπτυξη ενός υγιούς και δημιουργικού συστήματος στον τομέα της φαρμακευτικήςπολιτικής είναι:

- - πρόσβασησε καινοτόμες θεραπείες, διείσδυση των γενοσήμων και συνήθειες συνταγογράφησηςτων γιατρών και ασθενών.

- - Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο και διαφανέςσύστημα που θα θέτει σαφείς όρους και στόχους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γιατίγια παράδειγμα υπάρχει το φαινόμενο ναλέει το υπουργείο η τιμή καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της ΕΕ και η βιομηχανία να αμφισβητεί αυτά ταστοιχεία. Το σύστημα τιμών αναφοράς θα πρέπει να συμβαδίζει με την στρατηγικήγια το φάρμακο και επίσης να μη καταδιώκει την φαρμακοβιομηχανία.

- Θα πρέπει επίσηςνα είναι απλό και ξεκάθαρο το σύστημα αποζημίωσης, συνέχισε ο κ. Κοντοζαμάνης, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον ΕΟΠΥΥ.Και συνέχισε:

«Αυτή την στιγμήυπάρχουν 4 λίστες φαρμάκων και πολλές Επιτροπές χρειάζεται επομένωςεπικαιροποίηση και ομογενοποίηση των κριτηρίων στις Επιτροπές. Θα πρέπει νααποζημιώσουμε την καινοτομία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για έρευνα καιανάπτυξη.

Θα πρέπει ναξαναδούμε το rebate και το clawback και να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι διαγωνισμοί των φαρμάκωνστα νοσοκομεία. Το σύστημα συνταγογράφησης θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρωγιατί η δραστική ουσία από μόνη της δεν λέει τίποτα. Υπάρχει ανάγκη πρωτοκόλλωννα γίνονται έλεγχοι στους γιατρούς και τι συνταγογραφούν οι γιατροί και ναυπάρχουν επίσης σαφείς οδηγίες προς τους γιατρούς».

Ο πρόεδρος της 1ηςΥΠΕ τέλος, πρότεινε να δούμε πρακτικές που προάγουν την ορθολογική χρήση τωνφαρμάκων και όσον φορά την δραστική ουσία, ο νόμος λέει να δίνεται το φθηνότεροσκεύασμα αλλά ποιο είναι το φθηνότερο, αναρωτήθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης, με τακριτήρια του φαρμακοποιού ή με αντικειμενικά κριτήρια; Διότι το σημείο αυτόείναι θολό.

Τέλος, ο πολίτης,σύμφωνα με τον ομιλητή, θα πρέπει νααλλάξει αντίληψη για τα γενόσημα, καθώς εκτιμά ότι είναι όλα συλλήβδην κακήςποιότητας.