ΦΑΡΜΑΚO

Θανατηφόρα χάπια για εκτρώσεις από την Άπω Ανατολή

Εκατοντάδες νεαρά κορίτσια στη Βρετανία βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αγοράζοντας χάπια για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα χάπια διατίθενται μέσω του διαδικτύου και μπορεί να κοστίζουν μόλις 1 ευρώ.

Θανατηφόρα χάπια για εκτρώσεις από την Άπω Ανατολή

Εκατοντάδες νεαρά κορίτσια στη Βρετανία βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αγοράζοντας χάπια για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα χάπια διατίθενται μέσω του διαδικτύου και μπορεί να κοστίζουν μόλις 1 ευρώ.

Οι βρετανικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η λήψη αυτών των χαπιών μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Οι περισσότερες νεαρές κοπέλες καταφεύγουν σε αυτήν την επικίνδυνη λύση λόγω του φόβου να μιλήσουν ανοιχτά στους γονείς τους για την εγκυμοσύνη.

Ο παράγοντας του κόστους φαίνεται επίσης πως παίζει ρόλο, καθώς η άμβλωση σε ιδιωτική κλινική μπορεί να κοστίσει έως και 500 ευρώ.

Τα περισσότερα από τα επικίνδυνα χάπια προέρχονται από την Ινδία, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες γενοσήμων που δεν υποβάλλονται σε καμία ρύθμιση ή ποιοτικό έλεγχο.

Στο δημόσιο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκτρωση είναι απόλυτα ασφαλής, δωρεάν και εμπιστευτική ακόμη και για τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, μέχρι και τις 24 εβδομάδες τις κύησης.

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των φαρμάκων που διατίθενται μέσω του διαδικτύου είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν, ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν τα χάπια περιλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, τη λοίμωξη της μήτρας ή ακόμη και τη δηλητηρίασης του αίματος.

Το κοινωνικό στίγμα της έκτρωσης οδηγεί πολλές νεαρές κοπέλες να ακολουθήσουν την επικίνδυνη μέθοδο διακοπής της κύησης, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Το μείζον αυτό θέμα, κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε όλοι όταν αγοράζουμε σκευάσματα από το διαδίκτυο και πόσο τελικά επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία είναι πολλά γενόσημα από την Ινδία και από τρίτες χώρες. Αξίζει νασημειωθεί ότι το 20% των γενόσημων που κυκλοφορούν στη Βρετανία εισάγονται απότην Ινδία.

Εξάλλου, τον κίνδυνο νακλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας επεσήμανε στις αρχές Ιανουαρίουυψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA), εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνωνβιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.

Ο Gerald Heddell, επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού της MHRA, τονίζει ότι οι πολίτες στη Βρετανία ανησυχούνγια την ποιότητα και αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων ινδικώνφαρμακοβιομηχανιών, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πλαστογράφησης τωναποτελεσμάτων των κλινικών ελέγχων για σκευάσματά τους.

Τουλάχιστον δύοινδικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες προμηθεύουν με γενόσημα τα βρετανικά νοσοκομείακαι φαρμακεία, δεν παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία από τους κλινικούςελέγχους σε προϊόντα τους ή ακόμα άλλαξαν τα αποτελέσματα, με βάση τα οποία οιελεγκτικοί μηχανισμοί κάθε χώρας ή της Ε.Ε (στην προκειμένη περίπτωση τηςΒρετανίας) κρίνουν αν θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας ή όχι.


Επίσης, έχειπροηγηθεί η απόσυρση γενόσημων της ινδικής εταιρείας Wockhardt, μιας από τις μεγαλύτερες ινδικέςφαρμακοβιομηχανίες, από την αγορά της Βρετανίας, καθώς και η επιβολή προστίμου500 εκατομμυρίων δολαρίων στον έτερο ινδικό γίγαντα Ranbaxy από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμωνκαι Φαρμάκων (FDA), πουκατέληξε σε ολική απαγόρευση εισαγωγής των φαρμάκων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά.


Συγκεκριμένα για την εταιρεία Wockhardt, ο κ. Heddell αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Economic Times of India», πως για 90 γενόσημα υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα καιαποτελεσματικότητά τους, εκ των οποίων τα 60 αποσύρθηκαν.





Διαβάστε επίσης:


Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία


Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό


Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ


Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων


Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;


Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης


Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών


Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy




Σάλος στον Καναδά από γενόσημα που προκαλούν αιμορραγίες