ΦΑΡΜΑΚO

Ευρωπαϊκό «όχι» σε επικίνδυνο φάρμακο της TEVA

Ευρωπαϊκό «όχι» σε επικίνδυνο φάρμακο της TEVA
«Τοίχο» βρήκε η προσπάθεια της TEVA, της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας φθηνών γενόσημων στον κόσμο, να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, άρα και στη χώρα μας, φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που, όμως, θα μπορούσε να εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

«Τοίχο» βρήκε η προσπάθεια της TEVA, της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας φθηνών γενόσημων στον κόσμο, να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, άρα και στη χώρα μας, φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που, όμως, θα μπορούσε να εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ έκρινε ότι το φάρμακο Nerventra δεν θα πρέπει να πάρει άδεια κυκλοφορίας στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή τα αποτελέσματα από δοκιμές σε ζώα που παρουσίασε η TEVA, έδειχναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πιθανούς κινδύνους στην ανάπτυξη των εμβρύων.


Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε και στο παρελθόν αρνητικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές το 2011, γι' αυτό άλλωστε και τότε η εταιρεία αποφάσισε να μην καταθέσει αίτηση κυκλοφορίας στην αμερικανική αγορά, γιατί θα λάμβανε την απόρριψη του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Μπροστά στον κίνδυνο, όμως, να χάσει κέρδη εκατομμυρίων σήμερα, δεν δίστασε να προσπαθήσει να διοχετεύσει στην αγορά της ΕΕ ένα σκεύασμα, που θεωρείται ύποπτο για καρκίνο και γενετικά προβλήματα στα πειραματόζωα που δοκιμάστηκε!


Η βιασύνη της TEVA εξηγείται, καθώς το τελευταίο διάστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναπληρώσει τη χασούρα που θα έχει μέσα στο 2014, καθώς τον Μάιο λήγει η πατέντα από το πιο εμπορικό φάρμακό της, το Copaxone. Το συγκεκριμένο σκεύασμα της αποφέρει πάνω από το 50% των κερδών της παγκοσμίως και όταν λήξει η περίοδος προστασίας του, το οικονομικό πλήγμα για την εταιρεία θα είναι μεγάλο. Γι' αυτό άλλωστε είχε ανακοινώσει σχέδιο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στις αναδυόμενες οικονομίες, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά. Αυτό σημαίνει από τη μια, ότι τα εργοστάσιά της σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, θα παράγουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των σκευασμάτων της. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά είναι τα κρούσματα σε ινδικές παραγωγικές μονάδες, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής, όπως και το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις διεθνώς, γενόσημα της TEVA είτε έχουν αποσυρθεί από τις αρμόδιες αρχές ως επικίνδυνα είτε έχουν θεωρηθεί ύποπτα ακόμα και για θανάτους.


Με την υποβάθμιση της Ελλάδας δε από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε «αναδυόμενη» από «ανεπτυγμένη αγορά» στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, εντάσσεται πιθανά και η χώρα μας στους σχεδιασμούς της TEVA. Σε συνδυασμό με την πολιτική υγείας, τόσο του σημερινού υπουργού, κ. Α. Γεωργιάδη όσο και των προκατόχων του και δη του κ. Α. Λοβέρδου, το έδαφος έχει στρωθεί (συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου κλπ) για την αθρόα εισαγωγή φθηνών γενόσημων, αμφισβητήσιμης ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Έτσι και η TEVA θα μπορούσε να βγάλει από τους Έλληνες ασθενείς μέρος των «σπασμένων» της.


Το «όχι» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο πιθανώς επικίνδυνο σκεύασμα της TEVA, ίσως θα πρέπει να ταρακουνήσει όσους το προηγούμενο διάστημα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την ασφάλεια των σκευασμάτων της. Παρά τη συμφωνία ΕΕ-Ισραήλ που επιτρέπει και την εισαγωγή φαρμάκων της TEVA στα κράτη-μέλη χωρίς έλεγχο, μπροστά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ έβαλε «μπλόκο». Ίσως το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι εγχώριοι παράγοντες, που προωθούν τέτοια συμφέροντα σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.


Πηγή: newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης
Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας


Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πριμοδοτώντας πολυεθνικές τύπου TEVA
 

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Πέθανε και τρίτος αστυνομικός – Υπηρετούσε στο Κιλκίς

Κορονοϊός - Μοντέλο Σαρηγιάννη: Δείτε πόσα κρούσματα θα έχουμε στις 31 Δεκεμβρίου

Εξαφάνιση Κορωπί - Δικηγόρος οικογένειας στο Newsbomb.gr: Η Άρτεμις κρατείται με το ζόρι

Ερντογάν: Σκοταδισμός και φρικαλεότητες κατά Χριστιανών - Αλυσοδεμένοι στο φανατισμό οι Τούρκοι

Κορονοϊός: Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων - Ο διχασμός και η ημερομηνία «κλειδί»

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνο να «ανοίξουμε» τώρα - Θα ενισχύσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης

Κρούσματα σήμερα: Παραμένει στα «κόκκινα» η Ελλάδα – Αγωνία για τις ΜΕΘ που ασφυκτιούν

Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εστέν: Ο εκσυγχρονιστής της γαλλικής κοινωνίας πέθανε από επιπλοκές λόγω κορονοϊού

Σεισμός στη Θήβα: Η περιοχή δίνει ισχυρές δονήσεις κάθε 40 χρόνια - Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι

120 δόσεις, πινακίδες και Δώρο Χριστουγέννων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Καιρός: «Προσοχή την Παρασκευή»! Εκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου (vid)

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Έτσι θα είναι στα 70 του - Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση σε καμπάνια για την ελονοσία