ΦΑΡΜΑΚO

Ένοχο για την καρδιά, φάρμακο θεραπείας του διαβήτη

Υπό το μικροσκόπιο τουΑμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων  (FDA) βρίσκεταιτο φάρμακο Onglyza της AstraZaneca για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς ενοχοποιείται για πιθανούς κινδύνους για τηκαρδιά.

Ένοχο για την καρδιά, φάρμακο θεραπείας του διαβήτη

Υπό το μικροσκόπιο τουΑμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) βρίσκεταιτο φάρμακο Onglyza της AstraZaneca για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι επικεφαλής του FDA σεανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ο Οργανισμός εξετάζει πιθανούς κινδύνους για τηκαρδιά που σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου αυτού, το οποίο αποτελεί ένααπό τα top προϊόντα της βρετανικής εταιρίας για τη θεραπεία του διαβήτη.


Η σχετική έρευνατου FDA ξεκίνησε ύστερα από μελέτη που δημοσιεύθηκε σε μια από τις εγκυρότερεςιατρικές επιθεωρήσεις, την New England Journal of Medicine, στην οποίαπαρατηρήθηκε αύξηση του κρουσμάτων νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια σεασθενείς που λάμβαναν το Onglyza (σαξαγλυπτίνη).
Να θυμίσουμε ότι ηAstraZeneca εξαγόρασε πρόσφατα το μερίδιο της Bristol-Myers Squibb στο κοινότους πρόγραμμα για τον διαβήτη, επενδύοντας γενικότερα πάνω από 7,5 δις δολάριατα τελευταία δύο χρόνια για τα φάρμακα ενάντια στον διαβήτη, με το Onglyza νααποτελεί την αιχμή του δόρατος.


Γενικότερα ο FDAέχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους του στα φάρμακα αντιμετώπισης του διαβήτηαναφορικά με τις πιθανές παρενέργειές τους στη καρδιά, ύστερα από τιςκαρδιοαγγειακά περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τη χρήση του Avandia τηςGlaxoSmithKline, το οποίο προξένησε μεγάλες δημόσιες διαμάχες στις ΗΠΑ.

Κατόπιν αυτού του περιστατικού, ο FDA αρνήθηκεεπίσης την έγκριση και στο αντιδιαβητικό Tresiba της Novo Nordisk, ζητώντας νέαμελέτη για την ασφάλεια του φαρμάκου έναντι καρδιοαγγειακών παρενεργειών.