ΦΑΡΜΑΚO

Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup

Το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των φαρμακοποιών και ειδικότερα της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετ είναι πολύ πιθανόν να συζητηθεί και σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο λίγο θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο της δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα.
Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup

Το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των φαρμακοποιών και ειδικότερα της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετ είναι πολύ πιθανόν να συζητηθεί και σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο λίγο θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο της δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα.

Η εκταμίευση της δόσης των 8,8 δις ευρώ λίγο θα εξαρτηθεί στην φάση αυτή, από το εάν τα ΜΥΣΥΦΑ διατεθούν στα Σ/Μ και απελευθερωθεί η τιμή τους, διότι τα θέματα των φαρμακοποιών είναι δρομολογημένα για να ανοίξουν αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

Και αυτό, διότι μπορεί η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ να γίνει προς τα κάτω και τα εν λόγω σκευάσματα να παραμείνουν στα φαρμακεία, ωστόσο τα άλλα σοβαρά θέματα των φαρμακοποιών, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς και μείωση του ποσοστού κέρδους πάνε λίγο πίσω στις συζητήσεις, προκαλώντας ανησυχία στους φαρμακοποιούς.

Για τον λόγο αυτό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για προειδοποιητική απεργία, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι η 48ωρη κινητοποίηση που ξεκινά σήμερα, δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και μήνες, εάν η κυβέρνηση προδώσει τον κλάδο.

Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 4 Μαρτίου μεταξύ εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το μόνο που συμφωνήθηκε είναι το άνοιγμα του ωραρίου των φαρμακοποιών κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το θέμα, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαική Νομοθεσία (Οδηγία 88/2003) τα φαρμακεία δεν μπορούν να λειτουργούν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να είναι συστεγασμένα φαρμακεία.

Αναφορικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ανακοινώσει – πονηρά σκεπτόμενος- ότι το ζήτημα θα εξετασθεί μετά τον Ιούνιο, όταν δηλαδή είναι πολύ πιθανόν να έχει αποχωρήσει ο ίδιος από το υπουργείο. Ωστόσο όπως διαμηνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μία μείωση 15% στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εννοείται ότι ο κλάδος αντιδρά σφοδρότατα, λέγοντας ότι αυτό χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: από την αυτοπρόσωπη παρουσία του φαρμακοποιού και από το γεγονός ότι το 51% του φαρμακείου ανήκει τον φαρμακοποιό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες δεν είναι μόνο επιχειρηματίες που βλέπουν με "όρεξη" το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, αλλά και ορισμένα "ρετιρέ" του κλάδου, (μεγαλοφαρμακοποιοί δηλαδή) κάτι που ανησυχεί εντονότατα την βάση των φαρμακοποιών.

Όσον αφορά την 48ωρη κινητοποίηση, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι για να μην υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να διασφαλιστεί η κάλυψη έκτακτων περιστατικών, ο ΠΦΣ έχει δώσει οδηγίες να υπάρχει επαρκής αριθμός φαρμακείων για τις περιπτώσεις αυτές στην φάση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το προεδρείο του ΠΦΣ αντικρούει την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για πλήρες άνοιγμα της αγοράς, το οποίο υιοθετεί η τρόικα.Θεωρεί ότι είναι δομημένη και γραμμένη κατά παραγγελία συγκεκριμένων συμφερόντων.Τα επιχειρήματα δε που προβάλλει ο ΠΦΣ είναι τα εξής:

- Δεν βρίσκει φάρμακα ο καταναλωτής. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να βρει το φάρμακο που έχει ανάγκη ακόμη και τις αργίες, τις γιορτές, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

- Είναι ακριβά τα φάρμακα. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι το κράτος καθορίζει τις τιμές και η χώρα μας έχει από τα φθηνότερα φάρμακα της Ευρώπης.

- Τα ΜΥΣΥΦΑ, Είναι ακίνδυνα και μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι είναι και αυτά φάρμακα και η αλόγιστη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

- ΈκθεσηΤο προεδρείο του Συλλόγου επαναλαμβάνει ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζεται ως εργαλείο από το υπουργείο Ανάπτυξης και αποτελεί σημείο τριβής με την τρόικα, δεν αποτελεί 'ευαγγέλιο' κατά την κυβέρνηση:'Ζητάμε για μια ακόμη φορά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Υγεία και Ανταγωνισμός είναι έννοιες μη συμβατές.

Καταλήγοντας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει ότι "Περισσότερα από 1.100 φαρμακεία έχουν σήμερα κατασχετήρια.Αν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τόμσεν, θέλουν να μας κλείσουν και να καταστρέψουν τον επιστημονικό μας κλάδο, μπορούμε και μόνοι μας".

Διαβάστε ακόμη:

Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων