ΦΑΡΜΑΚO

ΣτΕ: την Τετάρτη θα αποφανθεί για το πλαφόν συνταγογράφησης

Μία ευνοική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένουν οι γιατροί την Τετάρτη, αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης.
ΣτΕ: την Τετάρτη θα αποφανθεί για το πλαφόν συνταγογράφησης

Μία ευνοική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένουν οι γιατροί την Τετάρτη, αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης.

Το πλαφόν που επέβαλλε με απόφαση ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα το ιατρικό σώμα, δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφυκτικό πλαίσιο και για τους ασθενείς οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι από μία σειρά άλλων παραγόντων σε θέματα περίθαλψης. Στο Στε έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Η απόφαση ευελπιστούν οι γιατροί να είναι δίκαιη και ευνοική προς όφελος των ασθενών και συνολικά της δημόσιας υγείας. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν καταθέσει επίσης αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, για το 90% των φαρμάκων απαιτείται ιατρική συνταγή, ενώ θα πρέπει να μην μπερδεύουμε τα αποζημιούμενα φάρμακα με αυτά που δεν συνταγογραφούνται.

Εν τω μεταξύ, το πλαφόν έχει δημιουργήσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στους ασθενείς: πολλοί γιατροί, έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν δραματικά τις τρίμηνες συνταγές, με αποτέλεσμα να ζορίζονται ιδιαίτερα οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες. Όπως καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, οι τρίμηνες συνταγές μετρώνται συνολικά στο μήνα που γράφονται, αντί η δαπάνη να κατανέμεται ισόποσα στους τρεις μήνες. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, είναι αρκετοί συμβεβλημένοι να περιορίζουν την συνταγογράφηση μόνο σε ελάχιστους ασθενείς, ώστε να μην «κλειδωθούν» εκτός συστήματος ΗΔΙΚΑ και χάσουν έτσι το δικαίωμα πλήρως για την συνταγογράφηση.

Έτσι οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την επίσκεψη στον συμβεβλημένο γιατρό τρεις φορές και εάν κάποιος είναι ασθενής με χρόνιο πρόβλημα, τότε τα πράγματα πιέζουν πολύ για τον ίδιο και την οικογένειά του.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι το μέτρο απομειώνει και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στη δημόσια υγεία, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς.Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ την Τετάρτη ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι «Αφού η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κοινωνική πολιτική που οφείλει να εξασκεί, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».