ΦΑΡΜΑΚO

Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι

Μάχη γιγάντων διεξάγεται το διάστημα αυτό αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, με την τρόικα να πιέζει στα 1,920 δισ. ευρώ για το 2014 και την φαρμακοβιομηχανία αγανακτισμένη να δηλώνει πως εάν το ποσό δεν φθάσει στα 2,20 δισ. ευρώ, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης
Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι

Μάχη «γιγάντων» διεξάγεται το διάστημα αυτό αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, με την τρόικα να πιέζει στα 1,920 δισ. ευρώ για το 2014 και την φαρμακοβιομηχανία αγανακτισμένη να δηλώνει πως εάν το ποσό δεν φθάσει στα 2,20 δισ. ευρώ, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατά βάθος όμως, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, γνωρίζουν και φυσικά ευελπιστούν ότι στην καλύτερη περίπτωση η δαπάνη μπορεί να αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ και στην χειρότερη τα 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 είχε φθάσει στα 2,37 δισ. ευρώ.

Φυσικά στη χρονική αυτή στιγμή, το μέλημα της τρόικας είναι τα ΜΗΣΥΦΑ και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γύρω στον Απρίλιο θα ξανατεθεί θέμα δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο με τα 1,920 δισ. ευρώ «δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε», τονίζουν με έμφαση οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τόσο από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, προσθέτοντας ότι μία άλλη μάχη που δίνεται επίσης το διάστημα αυτό, είναι τι ποσά θα δοθούν για τους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες, κάνοντας λόγο για 250 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο είναι στη φάση αυτή επίσης να γνωρίζουμε και τα χαράτσια που έχουν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και που είναι αναγκασμένες να το κάνουν, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να δουν τα σκευάσματά τους να εισέρχονται στην θετική λίστα (δηλαδή να αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση). Συγκεκριμένα, το rebate του 2013 ανέρχεται για όλες τις φαρμακευτικές σε 230 εκατ. ευρώ και το clawback σε 150 εκατ. ευρώ. Και φυσικά επειδή τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας την πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είναι γνωστός για τις μνημονιακές του πολιτικές, εγείρονται εύλογα ερωτηματικά κατά πόσο θα πιέσει, για να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως όλα δείχνουν, το project αυτό αναμένεται να είναι από τα τελευταία του κ. Γεωργιάδη, προτού αφήσει την πολύπαθη θέση του υπουργού Υγείας και αναχωρήσει για τον επόμενο στόχο του που είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Ευρωβουλή. Αν αυτό (η καταβαράθρωση δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,92 δισ.) θα είναι η τελειωτική κίνηση του κ. Γεωργιάδη στη δημόσια υγεία, μένει να αποδειχτεί.

Διαβάστε ακόμη:

Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ




Φαρμακοποιοί: συμμετοχή 100% στην απεργία

Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων