ΦΑΡΜΑΚO

Η νέα 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών και ο φόβος της κυβέρνησης

Τις γραμμές αμύνης τους επιχειρούν να δείξουν για ακόμη μία φορά οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με την δεύτερη 48ωρη απεργία που θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.

Η νέα 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών και ο φόβος της κυβέρνησης

Τις γραμμές αμύνης τους επιχειρούν να δείξουν για ακόμη μία φορά οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με την δεύτερη 48ωρη απεργία που θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.


Τα φαρμακεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εξαιτίας του διευρυμένου ωραρίου που ακολουθούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι μέχρι την Κυριακή οι συζητήσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν κλείσει και να έχουν προχωρήσει όλες οι εκκρεμότητες και τα ζητήματα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 8,8 δις ευρώ.

Ένα θετικό σημάδι που διαβλέπουν οι φαρμακοποιοί και ειδικότερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είναι το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό (σε ευρωπαική περιοδεία) ο υπουργός Υγείας κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ίσως το γεγονός αυτό, να μεταφράζεται σε μία θετική- για τον κλάδο των φαρμακοποιών -έκβαση αναφορικά με τα αιτήματα που διεκδικούν, αναφέρει. Βεβαίως τα ζητήματα του κλάδου τα έχει αναλάβει πλέον ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με την υψηλή εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν- όπως όλοι οι πολίτες- τι εστί τρόικα, δανειστές και μνημονιακές πολιτικές και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Μάλιστα την Δευτέρα 17 Μαρτίου το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να εκτιμήσει τόσο την πορεία των κινητοποιήσεων όσο και τα τεκταινόμενα από την τρόικα.

Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι άλλο πράγμα οι γιατροί και άλλο οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι εάν κατεβάσουν για τα καλά τα ρολά των φαρμακείων, τότε τα πράγματα ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμα για το προφίλ της.

Οι κόκκινες γραμμές που θέτουν οι φαρμακοποιοί όπως πολλές φορές έχουν τονίσει είναι η διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ και μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο την λίστα με όλα τα ΜΥΣΥΦΑ όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας θα την καταρτίσει ο ΕΟΦ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό ίσως (;) για το μέλλον για μία σειρά συγκεκριμένων σκευασμάτων που θα μπορούσαν να διατίθενται από Σ/Μ. Η πρόταση αυτή θα ισορροπήσει με την απελευθέρωση που θα τεθεί στο δελτίο τιμών και όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να δεχθούμε μία μείωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ παρά τα εν λόγω σκευάσματα να εισέλθουν στα Σ/Μ.

Μία ακόμη κόκκινη γραμμή για τον κλάδο αποτελεί τόσο η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% όσο και οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρώτο θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς στην τελευταία συνάντηση που είχε ο ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας, ο δεύτερος ανέφερε ότι το ζήτημα θα εξετασθεί εκ νέου το καλοκαίρι, όταν ο κ. Γεωργιάδης θα βρίσκεται όπως φαίνεται εκτός υπουργείου Υγείας και δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη φθορά, όπως αυτή που εισέπραξε από την πολύμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Πάντως οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι μία μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.

Διαβάστε ακόμη:


Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών

Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα




Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει




Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι




Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ




Φαρμακοποιοί: συμμετοχή 100% στην απεργία

Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων