ΦΑΡΜΑΚO

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να εκτιμήσει την απόφαση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης αναφορικά με τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα του κλάδου.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να εκτιμήσει την απόφαση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης αναφορικά με τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα του κλάδου.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί όσο και εάν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ότι θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις, αφού αυτό ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζητώντας παράλληλα την απόλυτη ετοιμότητα του κλάδου.

Η αλήθεια είναι ότι θα γίνουν ζυμώσεις και ο κ. Θεοδοσιάδης θα ενημερώσει τον κλάδο με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, "θα ακούσω τις φωνές από την βάση χωρίς φόβο και πάθος και θα είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση γίνει. Δεν αποκλείεται να πάμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας, αλλά αυτό θα προκύψει από τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των συναδέλφων".

Ο κ. Θεοδοσιάδης παραδέχεται ότι είναι ένα πολυσύνθετο γεγονός το θέμα της διαπραγμάτευσης και τα πάντα είναι ρευστά. Αναφορικά με την διαπραγμάτευση ο συνομιλητής μας τονίζει ότι δεν πρόκειται ούτε για νίκη ούτε για ήττα είναι μία σύνθετη και ρευστή κατάσταση και μπορεί να πήραμε μία τρίμηνη παράταση για τα θέματά μας , ωστόσο στην πραγματικότητα το μέλλον είναι αβέβαιο.

Να θυμίσουμε ότι την παρασμένη Τρίτη 18 Μαρτίου, οι φαρμακοποιοί πέτυχαν μία πρώτη νίκη με ερωτηματικά ωστόσο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα έδωσε το πράσινο φως ώστε τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να παραμείνουν στα φαρμακεία αλλά μόνο για τρεις μήνες. Τα ΜΥΣΥΦΑ θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στα φαρμακεία με παράλληλη απελευθέρωση της τιμής τους προς τα κάτω, μέσα από το δελτίο τιμών. Καταργείται δηλαδή, ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Με την λογική αυτή, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. "Είναι στο χέρι των φαρμακοποιών", τόνισε για πολλοστή φορά ο υπουργός Υγείας πριν από δύο ημέρες," να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, και αυτό θα γίνει εάν ο κλάδος δεν πάει στην λογική των καρτέλ",

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε η κυβέρνηση μέσα από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης είναι πιθανόν να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, που σημαίνει διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από Σούπερ Μάρκετ, όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης. Η πρόταση για τρίμηνη παράταση ανήκει στην κυβέρνηση, ως αντεπιχείρημα προκειμένου να μην ξεκινήσει πλήρης διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Σ/Μ.

Ένα άλλο αίτημα που έχει πάρει παράταση επίσης, αποτελεί η μείωση του ποσοστού κέρδους στο15%, και θα εξετασθεί το καλοκαίρι, ζήτημα όμως που προβληματίζει εντονότατα τους φαρμακοποιούς καθώς εκτιμούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δηλαδή το να παρέχονται άδειες και σε μη φαρμακοποιούς) , ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι κακώς άνοιξε αυτό το θέμα καθώς δεν θα έπρεπε να υφίσταται, βεβαίως όταν έχεις απέναντί σου την τρόικα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, και φυσικά μπορεί να ανοίξει ξανά το καλοκαίρι το θέμα αυτό. Είναι πιθανό ωστόσο, να υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τα συστεγαζόμενα φαρμακεία.

Αλλά και για το ωράριο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φαρμακοποιοί θα επιμείνουν σε ένα ανθρώπινο ωράριο κατάλληλο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όχι σε ένα ωράριο άναρχο που θα απορρυθμίζει τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζουμε σε λίγες ώρες τι θα αποφασίσουν για το μέλλον τους οι φαρμακοποιοί και τι κόκκινες γραμμές βάζουν.

Διαβάστε ακόμη:


Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής Χατζηδάκη - Τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ

ΜΥΣΥΦΑ: «μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς

Οι φαρμακοποιοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους στον «επίλογο» της τρόικας

Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία - αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο




Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών




Σκληρό πόκερ μεταξύ τρόικας & κυβέρνησης για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ




Ικανοποίηση Θεοδοσιάδη για την συμμετοχή κατά 100% στην απεργία

Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών

Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα




Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει




Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι




Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ


Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων

Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχω