ΦΑΡΜΑΚO

Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας μεγαλύτερη από της ναυτιλίας

«Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ, όχι μόνο είναι άμεσα συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της ναυτιλίας και του τουρισμού, αλλά μεγαλύτερη, καθιστώντας τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας εξαιρετικά περήφανους»
Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας μεγαλύτερη από της ναυτιλίας

«Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ, όχι μόνο είναι άμεσα συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της ναυτιλίας και του τουρισμού, αλλά μεγαλύτερη, καθιστώντας τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας εξαιρετικά περήφανους», δήλωσε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο Shaping a Healthier Nation-Shaiping a Healthier Europe που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.


Όπως εξήγησε ο κ. Φρουζής, η φαρμακοβιομηχανία συμβάλει με 7,5 δις ευρώ ή 4% στο ΑΕΠ της χώρας, με πολλαπλασιαστή 5, που σημαίνει ότι η συμβολή είναι μεγαλύτερη από αυτή της ναυτιλίας ή του τουρισμού.


Η φαρμακοβιομηχανία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος, ενώ στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 135.000 εργαζόμενοι.


"Χωράει η καινοτομία στα σημερινά οικονομικά της Ελλάδας;", αναρωτήθηκε ο κ. Φρουζής και η απάντηση που έδωσε είναι "ναι αλλά βέβαια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκ μέρους της Πολιτείας, γιατί θέλουμε επενδύσεις που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία».


Και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σχολίασε ότι "εξαθλιώσαμε τα νούμερα" αναφερόμενος στο γεγονός ότι την ώρα που η Τρόϊκα έχει βάλει ταβάνι στην Δημόσια Υγεία το 6% του ΑΕΠ και η ΕΕ έχει μέσο όρο το 7,5%, η Ελλάδα είναι στο 4,8%.


Χρειαζόμαστε, είπε, ένα ΑΕΠ βασισμένο στην προστιθέμενη αξία και τις επενδύσεις.


Ο στόχος και οι διεκδικήσεις του ΣΦΕΕ είναι: αναδιάρθρωση στα κόστη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, εντατικότερες μεταρρυθμίσεις και επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.


«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε τις απαραίτητες παροχές προς τους ασθενείς ή όχι. Να αποφασίσουμε αν τα παιδιά μας θα έχουν το προσδόκιμο ζωής της δυτικής ή της ανατολικής Ευρώπης με διαφορά 10 χρόνια", κατέληξε ο κ. Κ. Φρουζής.