ΦΑΡΜΑΚO

Ίσως και αύριο η τροπολογία για τον πλαφόν στα φάρμακα & τις εξετάσεις

Ενδεχομένως και αύριο μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα κατατεθεί η επείγουσα τροπολογία που θα αφορά στη  επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης και θα αφορά τόσο στα φάρμακα όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις και θα λάβει υπόψιν, τις ιατρικές ειδικότητες, τον αριθμό των ασθενών αλλά και την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή.
Ίσως και αύριο η τροπολογία για τον πλαφόν στα φάρμακα & τις εξετάσεις

Ενδεχομένως και αύριο μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα κατατεθεί η επείγουσα τροπολογία που θα αφορά στη επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης και θα αφορά τόσο στα φάρμακα όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις και θα λάβει υπόψιν, τις ιατρικές ειδικότητες, τον αριθμό των ασθενών αλλά και την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή.

‘Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. ΄Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, «αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα κάνουμε μια συζήτηση έκτακτη για την επείγουσα τροπολογία που πρέπει να καταθέσουμε για τη δυνατότητα να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».


Σε σχετική ερώτηση για την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «ο Σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας γι αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπόψιν της ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ με την απόφαση της προσωρινής αναστολής». Το κατά πόσο σέβεται βέβαια την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Υγείας, είναι μία άλλη ιστορία, αφού προχωρά στην επαναφορά του μέτρου, μόλις δύο περίπου μήνες μετά την αιτιολογία του Συμβουλίου για την επικινδυνότητα του μέτρου. Επιπλέον οι γιατροί, όπως ανακοίνωσε ο ΠΙΣ ετοιμάζονται να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαφόν, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, επεσήμανε ότι «η τροπολογία θα περιλαμβάνει και ένα ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις. Δηλαδή, εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κλπ) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις».


Σε ερώτηση πως θα υπολογιστεί αυτό, ο κ. Μπέζας, τόνισε ότι «Αυτό θα υπολογιστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013. Δεν θα είναι όμως ένα οριζόντιο πλαφόν. Δε θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων».