ΦΑΡΜΑΚO

Έκρηξη ΣΦΕΕ: το κράτος παρανομεί απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία

Την αγανάκτησή του καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελλάδος μετά τα καμώματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα να μεσολαβήσει στην συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών των φαρμάκων την Πέμπτη και να μην εξετασθούν τελικά πολλές ενστάσεις που έχουν υποβάλλει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν τιμή στο επερχόμενο δελτίο τιμών.
Έκρηξη ΣΦΕΕ: το κράτος παρανομεί απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία

Την αγανάκτησή του καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελλάδος μετά τα καμώματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα να μεσολαβήσει στην συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών των φαρμάκων την Πέμπτη και να μην εξετασθούν τελικά πολλές ενστάσεις που έχουν υποβάλλει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν τιμή στο επερχόμενο δελτίο τιμών.

Ο ΣΦΕΕ με παρρησία δηλώνει πως με την τακτική αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρές ελλείψεις σε βάρος των ελλήνων ασθενών, μιλάει για παραβίαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας στις τιμές φαρμάκων, για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρεβλώσεων, ενώ στοχοποιεί ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας, ότι «Το παράλογο κινδυνεύει να εδραιωθεί ως λογική πρακτική, το Κράτος πλέον αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί, ενώ η αγορά και η βιομηχανία έχουν κουραστεί να σύρονται επί μακρόν σε αυτό το φαύλο κύκλο της συνεχούς απαξίωσης κάθε έννοιας δικαίου και λογικής».

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ακόμη, ότι οι ενστάσεις των επιχειρήσεων, αφορούν μεταξύ άλλων και «εγχώρια παραγόμενα προϊόντα τα οποία έχουν τιμολογηθεί με τρόπο που αντιβαίνει την υφιστάμενη νομοθεσία».

Να σημειωθεί ότι από τις 600 περίπου ενστάσεις που εκκρεμούν, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων την Πέμπτη, έδωσε διορθωτικές τιμές σε 15 με 20 σκευάσματα, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση της βιομηχανίας, όπως ανέδειξε ήδη και το onMed σε δημοσίευμά του. Επιπλέον το πιο σοβαρό από όλα, είναι το γεγονός ότι εξαιτίας των επικείμενων εκλογών, οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, φοβούνται ότι ενδεχομένως να μην εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων, κάτι που αντιβαίνει στην νομοθεσία.

Αναλυτικά, στην οργισμένη του ανακοίνωση, ο ΣΦΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας με στόχο την έκδοση Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς για μια ακόμα φορά το Υπουργείο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής για διόρθωση όλων των λαθών τιμολόγησης. Καίτοι έχουν αναγνωριστεί τα υφιστάμενα λάθη, εντούτοις δεν διορθώνονται! Το Υπουργείο αγνοεί επανειλημμένως τις σχετικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Τιμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων εις βάρος των Ελλήνων ασθενών.

Η διόρθωση μόνο ορισμένων αριθμητικών λαθών, ενώ εκκρεμούν περίπου 600 ενστάσεις που αφορούν σε:
- (80 μοναδικά προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί με το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στην ΕΕ όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γενοσήμα σε κυκλοφορία με την ίδια δραστική ουσία
- 20 περίπου προϊόντα των οποίων η πατέντα λανθασμένα είχε θεωρηθεί λήξασα
- Αρκετά προϊόντα τα οποία απουσίαζαν από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών και προορίζονται κυρίως για εξαγωγές, αλλά και προϊόντα στα οποία προέκυψαν αναντιστοιχίες στις τιμές των χωρών αναφοράς, είτε στην αναγωγή τους σε περιπτώσεις διαφορετικής συσκευασίας, ή νομισματικής διαφοράς
- Εγχώρια παραγόμενα προϊόντα τα οποία έχουν τιμολογηθεί με τρόπο που αντιβαίνει την υφιστάμενη νομοθεσία
- Αρκετά γενόσημα στα οποία έχουν γίνει λανθασμένες αντιστοιχήσεις και αναγωγές στο ποσοστό τιμής των προϊόντων αναφοράς),

Το ίδιο το Κράτος φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και να ενεργεί με επιλεκτικά κριτήρια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς, προάγει τις επανεξαγωγές φαρμάκων και θα προκαλέσει περαιτέρω ελλείψεις. Μάλιστα, δεδομένης της σοβαρότητας και του αριθμού των ενστάσεων, η βιομηχανία είχε ζητήσει από το Υπουργείο να εκδώσει σύσταση να μη λαμβάνονται προσωρινά υπόψη οι τιμές που έχουν αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών, από τις χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω ανωμαλίες στις διεθνείς αγορές και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικές αποσύρσεις προϊόντων από τη χώρα μας.

Επειδή το παράλογο κινδυνεύει να εδραιωθεί ως λογική πρακτική, επειδή το Κράτος πλέον αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί και επειδή η αντοχή έχει πλέον και τα όριά της, θα πρέπει επιτέλους όλοι να συμφωνήσουμε ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα ένα περιβάλλον αξιόπιστο, σταθερό και προβλέψιμο, το οποίο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη και βασικά, με πρώτο και σημαντικότερο την ίδια τη νομοθεσία. Η αγορά και η βιομηχανία έχουν κουραστεί να σύρονται επί μακρόν σε αυτό το φαύλο κύκλο της συνεχούς απαξίωσης κάθε έννοιας δικαίου και λογικής.

Διαβάστε ακόμη:

Δελτίο τιμών φαρμάκων: νέα ένταση βιομηχανίας & Άδωνι


Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία