ΦΑΡΜΑΚO

Δυσκολίες στον γάμο Astra Zeneca - Pfizer, αγκάθι το οικονομικό

Δυσκολίες εμφανίζει ο επικείμενος γάμος μεταξύ Astra Zeneca και Pfizer και το μεγάλο αγκάθι που προκύπτει τώρα, είναι τι άλλο, το οικονομικό.

Δυσκολίες στον γάμο Astra Zeneca - Pfizer, αγκάθι το οικονομικό

Η AstraZeneca ειδικότερα, απέρριψε τη νέα προσφορά που κατέθεσε η Pfizer για την εξαγορά της, η οποία αποτιμά την μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας στις 55 στερλίνες, ή 70 δισ στερλίνες συνολικά (118 δισ. δολάρια).

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει πως η προσφορά της Pfizer δεν είναι ικανοποιητική, προσθέτοντας πως θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και κίνδυνο για τους μετόχους.

Στην ανακοίνωσή της ακόμη, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε νέα προσφορά θα προκύψει, θα πρέπει να είναι 10% υψηλότερη από εκείνη της περασμένης Παρασκευής, η οποία ανερχόταν στις 53,5 στερλίνες ανά μετοχή.

«Η τελική πρόταση αποτελεί μικρή βελτίωση η οποία εξακολουθεί να μην ικανοποιεί και απορρίφθηκε», τόνισε ο πρόεδρος της AstraZeneca, Leif Johansson.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι «Μπορούν να τη δεχτούν ή να την απορρίψουν, καθώς έχουν διορία έως τις 26 Μαΐου». Η διοίκηση της Pfizer ανακοίνωσε ότι η νέα προσφορά είναι η τελική και ότι δεν μπορεί να αυξηθεί. Ανέφερε ότι δεν θα κάνει μία προσφορά απευθείας στους μετόχους της AstraZeneca για την επιθετική εξαγορά της εταιρείας και ότι θα προχωρούσε στην εξαγορά μόνο με τη συμφωνία της AstraZeneca. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι θεωρεί την πρόταση της εταιρείας του «πειστική» για τους μετόχους της AtsraZeneca, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την άρνησή της να τη συζητήσει, καλώντας τους μετόχους της βρετανικής εταιρείας να πιέσουν το διοικητικό της συμβούλιο για την έναρξη συζητήσεων.

Οι μέτοχοι και των δύο φαρμακευτικών τώρα, αναμένουν με αγωνία την επόμενη κίνηση που θα κρίνει και την έκβαση ή μη του συζητημένου γάμου.