ΦΑΡΜΑΚO

MSD: καταλυτικός ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη του τόπου

Πληθαίνουν οι απόψεις που φέρουν την φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί σημαντικό και κρίσιμο άξονα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο δε το οποίο συντάχθηκε κατ' εντολή των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης από το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ κα τη Mc Kinsey, περιλαμβάνει 9 κλάδους στους οποίους θα πρέπει να αποδοθεί έμφαση, ώστε να ενισχυθεί η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια. Μεταξύ αυτών, η ανάπτυξη και η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων κατέχει εξέχουσα θέση.

Για τον νέο οδικό χάρτη που αφορά στην ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε ενδελεχώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη.

MSD: καταλυτικός ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη του τόπου

Καταλυτικός ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας

Το τελευταίο διάστημα διοργανώνονται ολοένα και περισσότερα συνέδρια με επίκεντρο θέματα υγείας, ιατρικά και φαρμακευτικά, όπου διατυπώνονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά και στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα, κυρίως, για τις δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς παραγωγής φαρμάκων, παροχής ιατρικών υπηρεσιών και διεξαγωγής κλινικών μελετών. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του οποίου έχει συρρικνωθεί, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως, υψηλά εξειδικευμένων στελεχών, αποφέροντας παράλληλα χρήματα στα δημόσια ταμεία και διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πρωτοπορεί και στην Ελλάδα η MSD


Μεγάλο ενδιαφέρον και ζωηρή συζήτηση προκάλεσαν στα πιο πρόσφατα συνέδρια οι παρεμβάσεις των ανθρώπων της MSD Hellas, της θυγατρικής εταιρείας της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας παγκοσμίως και συγκεκριμένα του επικεφαλής του Δ.Σ. Haseeb Ahmad και του Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικής Υγείας και Επικοινωνίας Εμμανουήλ Αλεξανδράκη σχετικά με τις εκτεταμένες δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και τις αξιόλογες πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα. Η σημαντικά πρωτοπόρος δράση της καταδεικνύει όχι μόνο την προστιθέμενη αξία της παρουσίας της MSD στη χώρα, αλλά και την επιθυμία της να προσφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορη ευκαιρία και δημιουργώντας νέες, όπου δεν υφίστανται.

Univadis, μια πρότυπη ψηφιακή πλατφόρμα από την MSD Hellas

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρότυπη ψηφιακή πλατφόρμα Univadis της MSD Hellas, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει κοινό παρανομαστή για την εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Το Univadis λειτουργεί από το 2013 και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας εφαρμογές, εργαλεία, υπηρεσίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, και συνεργάζεται με τους πιο αξιόπιστους παρόχους ιατρικού περιεχομένου, όπως το BMJ Learning, το The Lancet και το JAMA Network.

Η MSD Hellas με προεξάρχοντα τον Δ.Σ. Haseeb Ahmad έχει δηλώσει ότι θέτει την πολύχρονη εμπειρία της και τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην υπηρεσία των αρμόδιων φορέων, καθώς και όλων των ενδιαφερόμενων μερών στο χώρο της υγείας. Γεγονός είναι άλλωστε, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των οικονομολόγων της υγείας, ότι η απουσία συντονισμού, τα ενυπάρχοντα συμφέροντα και η εγγενής αντίδραση του συστήματος σε κάθε αλλαγή ανθίστανται στην εισαγωγή και εφαρμογή νέων ιδεών, ακόμα και αν έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία αλλού. Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων της MSD έχει καταδείξει ότι η απουσία δέσμευσης του συνόλου των ενδιαφερομένων είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, όπως υποστηρίζει ο Δ.Σ. της MSD Hellas Haseeb Ahmad.