ΦΑΡΜΑΚO

Ένα απλό εμβόλιο θα μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο εμφράγματος

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ αναπτύσσουν ένα πειραματικό εμβόλιο που υπόσχεται να μειώσει έως και 90% τον κίνδυνο για έμφραγμα και αναμένεται να αρχίσει να δοκιμάζεται μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ένα απλό εμβόλιο θα μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο εμφράγματος

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation Research» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, το πρωτοποριακό εμβόλιο χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας του DNA για να εξουδετερώσει ένα γονίδιο του ήπατος, το οποίο πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με επιτυχία, περιορίζοντας μέσα σε λίγες ημέρες κατά 35-40% τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους.

«Το έμφραγμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων, καθώς ένας στους δύο άντρες και μία στις τρεις γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, εκδηλώνουν τουλάχιστον ένα στη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κίραν Μουσουνούρου.

«Εάν είχαμε μία θεραπεία που θα στόχευε το ήπαρ, θα άλλαζε οριστικά το γονιδίωμα και θα ήταν ασφαλής, θα μειώναμε την συχνότητά του σε ποσοστό από 30% έως και 90%», πρόσθεσε.