ΦΑΡΜΑΚO

Γ. Πατούλης: Η συνταγογράφηση χωρίς επιστημονικά κριτήρια, αδικεί τους γιατρούς

Την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη διασύνδεση των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του ΤΑXIS ώστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική εποχή η συμμετοχή των ασφαλισμένων να βασίζεται στα εισοδηματικά τους κριτήρια, μετέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ μιλώντας στο συνέδριο «Pharma & Health Conference 2014».

Γ. Πατούλης: Η συνταγογράφηση χωρίς επιστημονικά κριτήρια, αδικεί τους γιατρούς

Ο κ. Γ. Πατούλης με παρέμβασή του στο τραπέζι με θέμα «Τάσεις, προοπτικές, προκλήσεις για την ανάπτυξη λύσεων ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα», τόνισε ότι «ο ΙΣΑ από 2ετίας έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας από ιατρούς που συνεργάζονται με την ΗΔΙΚΑ υποστηρικτικά και επεμβαίνουν στις διάφορες εφαρμογές των προγραμμάτων πριν εφαρμοσθούν, προτείνοντας λύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Παρά την εθελοντική προσπάθεια των ιατρών δυστυχώς γίνονται βιαστικές προσπάθειες πριν εφαρμοσθούν πλήρως με αποτέλεσμα προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι αν και η συνταγογράφηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο ελέγχου των δαπανών υγείας, παρά ταύτα έλεγχος αυτός γίνεται με λογιστικά κριτήρια μέσων όρων χωρίς καμία επιστημονική βάση που είναι τελείως λανθασμένος και αδικεί τους ιατρούς».

Ο κ. Γ. Πατούλης περιέγραψε τα προβλήματα της λειτουργίας του συστήματος της συνταγογράφησης η οποία κάνει δύσκολη τη καθημερινότητα των ιατρών. Η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και η ενοποίηση τους έτσι ώστε ο ιατρός με μία χρήση να κάνει όλες τις εργασίες που απαιτούνται (ιατρικός φάκελος, e-prescription, e-dapy.

Ο ΙΣΑ από 6μήνου έχει κάνει δωρεά στον ΕΟΠΥΥ σύστημα διαλειτουργικότητας για να λυθεί το πρόβλημα χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε ηλεκτρονική κάρτα, όπου θα πρέπει να τηρούνται όλα τα στοιχεία για κάθε ασθενή και όπου κάθε ιατρός θα μπορεί να ενημερώνεται για τον ασθενή του τηρουμένων των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας και ασφάλειας.