ΦΑΡΜΑΚO

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: δεν αυξάνω, δεν αυξάνω λέει στις ενστάσεις των εταιρειών

Με μάλλον χαμηλές προσδοκίες από την πλευρά των εταιρειών πραγματοποιείται εκ νέου σήμερα Τρίτη, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: δεν αυξάνω, δεν αυξάνω λέει στις ενστάσεις των εταιρειών

Και λέμε χαμηλές, διότι η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των μελών της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα λάθη για τις τιμές είναι εξόφθαλμα. Και εν πάση περιπτώσει, οι όποιες διορθώσεις γίνουν, να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύψουν αυξήσεις.

Ήδη ο ΕΟΦ από την περασμένη Πέμπτη που συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών, μέχρι σήμερα, εξέτασε τις 45 περίπου αιτήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν ζητήσει την διόρθωσή τους. Πρόκειται για λάθη και στρεβλώσεις παρελθόντων κυρίως ετών και λιγότερο σε ενστάσεις σκευασμάτων που αφορούν στο νέο δελτίο τιμών, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Λιντζέρης.

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τα ιδιωτικά φαρμακεία και επομένως για τον καταναλωτή, ενώ για την φαρμακοβιομηχανία, από την επομένη της έκδοσής του. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από την νέα ανατιμολόγηση, καθώς από τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω του τελευταίου ΦΕΚ, να υπάρξει εξοικονόμηση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατιμολόγηση αναμένεται να φέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 1,5% με 2% σε όλα σχεδόν τα φάρμακα.

Κατά τα άλλα, στο επόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ισχύσουν κανονικά όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΦΕΚ 1709 της 14ης Ιουλίου και που αφορά μεταξύ άλλων τις τιμές σε γενόσημα, on patent, off patent καθώς και την δυναμική τιμολόγηση.

Η τελευταία, αφορά μόνο σε γενόσημα και σημαίνει, ότι για κάθε 250.000 τζίρο στον ΕΟΠΥΥ, το γενόσημο μειώνεται 1%. Επίσης, για σκευάσματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν το 2012 για κάθε μονάδα αύξησης μεριδίου αγοράς, μειώνεται αντίστοιχα κατά μία μονάδα η τιμή των γενοσήμων. Τα on patent προ του 2012 μειώνονται κατά 8% και μετά το 2012 τα σκευάσματα λαμβάνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ. Τα off patent, προ του 2012 μειώνονται επίσης κατά 8%, με τιμές μεταξύ 6 και 12 ευρώ μειώνονται κατά 4% και όσα κοστίζουν κάτω από 6 ευρώ, δεν μειώνονται καθόλου.
Το ίδιο ισχύει και για τα γενόσημα που έχουν τιμές κάτω από 6 ευρώ, προκειμένου να προστατευθούν και να μην αντικατασταθούν από καινούρια. Τα γενόσημα επίσης μειώνονται κατά το ήμισι των on και off patent.

Διαβάστε ακόμη:

Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: πολιτική απόφαση οι μειώσεις στα φάρμακα, ακόμη και σε εξόφθαλμα λάθη