ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Εκρηκτική κατάσταση με αφορμή τις συστεγάσεις

Εκρηκτική αναμένεται για ακόμη μία φορά η κατάσταση μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά μεταξύ άλλων τις συστεγάσεις των φαρμακείων.

Φαρμακοποιοί: Εκρηκτική κατάσταση με αφορμή τις συστεγάσεις

Μιλώντας στο on Med ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, υπογραμμίζει ότι είναι πασιφανές πλέον πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ισχυροποίησή μας και για τον λόγο αυτό, κάνει ό,τι μπορεί για να μας διαλύσει. Αναρωτιόμαστε τι κίνητρα βρίσκονται πίσω από την νέα αυτή ενέργεια η οποία δεν έχει καμία λογική, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφερόμενος στο θέμα των συστεγάσεων που πριν το νομοσχέδιο ήταν ελεύθερες και σήμερα υπάρχει ταβάνι μέχρι 4. Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Θεοδοσιάδης από την μία πλευρά η κυβέρνηση μιλάει για φιλελευθεροποίηση και από την άλλη, θέτει εμπόδια. Πως εξηγείται αυτό;

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε τέσσερις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Η πρώτη αφορά το άρθρο 220, με το οποίο ορίζεται περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων (νεοϊδρυόμενων ή ήδη λειτουργούντων) που δύνανται να συστεγαστούν. Το προεδρείο του Συλλόγου αδυνατεί να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο περιορίζονται σε τέσσερα τα συστεγαζόμενα φαρμακεία:
"Πρόκειται για έναν εκτός λογικής περιορισμό στην οικονομική ελευθερία που θα αποτελέσει αντικίνητρο για τις πολυσυστεγάσεις φαρμακείων", επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο ΠΦΣ διαφωνεί και με την κατάργηση της απλής γνώμης του οικείου φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση.
Θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία προσδίδει πλήρη διαφάνεια στην εξέταση κάθε αιτήσεως και συνδράμει στην αποφυγή φαινομένων εύνοιας υπέρ αιτούντων που δεν διαθέτουν τα κατά νόμο προσόντα.

Για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης αδειών, προτείνεται να προβλεφθεί ρητώς τακτή προθεσμία (10 ημερών), εντός την οποίας ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεούται να αποστείλει την γνώμη του επί συγκεκριμένης αίτησης. Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, να θεωρείται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σιωπηρώς συναίνεσε στην χορήγηση της εν λόγω άδειας.