ΦΑΡΜΑΚO

Τιμολόγηση φαρμάκων: Το Bras de fer της ΠΕΦ με τον ΣΦΕΕ & οι νέες πιέσεις της τρόικας

Ένας κρυφός πόλεμος μαίνεται το διάστημα αυτό, μεταξύ ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, καθώς ο Σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει τις διεθνείς φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητά εδώ και μερικούς μήνες αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Τιμολόγηση φαρμάκων: Το Bras de fer της ΠΕΦ με τον ΣΦΕΕ & οι νέες πιέσεις της τρόικας

Τον ΣΦΕΕ υποστηρίζει σθεναρά σύμφωνα με πληροφορίες και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων (Efpia).

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ με την Efpia, υποστηρίζουν την ανάγκη τιμολόγησης των off patent και των γενοσήμων με βάση τις 3 χαμηλότερες χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα, τα γενόσημα τα τιμολογηθούν στο 80% των off patent. Η ΠΕΦ ωστόσο, η Ένωση δηλαδή που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να μειώνονται διαρκώς οι τιμές με στόχο την αύξηση του όγκου. Η ελληνική πλευρά έχει αποδειχθεί την δυναμική τιμολόγηση και δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ένα ακόμη χτύπημα, αναφέρουν εκπρόσωποι της ΠΕΦ.

Την ίδια ώρα, η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές γενοσήμων στα επίπεδα μάλιστα της Πορτογαλίας. Αλλά και εδώ αντιδρούν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη, οι εταιρείες, δεν είναι επιβαρυμένες με ασφαλιστικό rebate και clawback.

Και εάν τα δύο κορυφαία Όργανα της φαρμακοβιομηχανίας έχουν κόντρες και βιώνουν ένα bras de fer μεταξύ τους για τα θέματα τιμολόγησης, είναι βέβαιο, ότι η πίεση της τρόικας για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα γενόσημα, θα τους φέρει αναπόφευκτα κοντά, αφού αυτά που τους ενώνουν και διακυβεύονται, είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Στα πλαίσια πάντα των τιμών και της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (η οποία για το 2014 αγγίζει τα 2,019 δις ευρώ) η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επίσης, έχει ζητήσει να διαχωριστούν τα ΦΥΚ (Φάρμακα υψηλού κόστους) από τον προϋπολογισμό της δαπάνης.

Ζητάμε ξεχωριστό προϋπολογισμό, τονίζουν στελέχη της ΠΕΦ υποστηρίζοντας, ότι οι επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης, δεν προτίθενται να πληρώσουν επιπλέον clawback εξαιτίας των ΦΥΚ. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται με ρυθμό 20%, την ώρα που ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων πέφτει κατά 17%. Επιπλέον, και τα νοσοκομειακά φαρμακεία τις περισσότερες φορές στέλνουν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με την ένδειξη «Στερείται». Να σημειωθεί, ότι τα ΦΥΚ ανέρχονται περίπου σε 730 εκατ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2013 είχαν μερίδιο 25%.

Οι εκπρόσωποι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επιμένουν με κάθε τρόπο να λένε ότι δεν πρόκειται «να λουστούν» εκτός όλων των άλλων και το clawback των ΦΥΚ και για τον λόγο αυτό, ζητούν με κάθε τρόπο, ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη:

Δελτίο τιμών Φαρμάκων: Από ώρα σε ώρα η έκδοσή του με στόχο εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: δεν αυξάνω, δεν αυξάνω λέει στις ενστάσεις των εταιρειών

.