ΦΑΡΜΑΚO

Πλαφόν συνταγογράφησης: Εν μέρει δικαιωμένοι οι γιατροί στην εν μέρει απόφαση του ΣτΕ

Αποφασισμένοι να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις με νομικά και άλλα μέσα αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης – μετά την χθεσινή εν μέρει απόφαση του ΣτΕ- είναι οι γιατροί, δηλώνοντας ότι θα γίνουν η «σκιά» του ΕΟΠΥΥ.

Πλαφόν συνταγογράφησης: Εν μέρει δικαιωμένοι οι γιατροί στην εν μέρει απόφαση του ΣτΕ

Οι γιατροί, μέσα από τα θεσμικά τους όργανα – τον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ- ήδη με χθεσινές τους δηλώσεις αναφέρουν ότι αισθάνονται εν μέρει δικαιωμένοι για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας-όπως δικαιωμένος αισθάνεται και ο υπουργός Υγείας, όπως δήλωσε- παρά την εν μέρει απόφαση- ωστόσο θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις προκειμένου να διαπιστώσουν, που εντοπίζεται η υπερβολή. Δεν μπορεί για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ο ΕΟΠΥΥ για ένα ευρώ ή για ελάχιστα χρήματα, να κόβει τον γιατρό – μέσω του πλαφόν- και να δημιουργεί έτσι δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες τους.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει, τονίζει ο κ. Πατούλης, ότι «το μέτρο του πλαφόν, είναι επαχθές, όχι μόνο για τους ασθενείς τους ίδιους, αλλά και για τους υγειονομικούς. Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα και να ισορροπήσει το πράγμα, και δεν μπορεί κάθε τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να καλεί τους γιατρούς για εξηγήσεις αναφορικά με την υπέρβαση του πλαφόν». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΑ θυμίζει το γεγονός με τους 59 γιατρούς προ 7 μηνών που παύθηκαν για 4 μήνες από την συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη, πόσοι από αυτούς δικαιώθηκαν. Επομένως, καταλήγει, θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις και όπου μπορούμε θα παρεμβαίνουμε με τους νομικούς μας.

Να σημειώσουμε, ότι το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή της υπουργικής απόφασης ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά γιατρό. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Και οι δύο Σύλλογοι, αναμένουν τώρα, την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, η οποία έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2014.

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, αναφέρει ότι πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία 'στροφή' στη θέση του ΣτΕ.

Το υπουργείο Υγείας δε, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η απόφαση, αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Περαιτέρω το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της, που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων».

Αναμένουμε το επόμενο διάστημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του σημαντικού αυτού θέματος.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαφόν συνταγογράφησης: Δεκτό εν μέρει αποφάσισε το ΣτΕ