ΦΑΡΜΑΚO

«Η υγεία περιττή δαπάνη για μία υγιή οικονομία»: Σκληρή επιστολή φαρμακοποιών στον Βορίδη

Με τίτλο: «Θα έρθει η ώρα που θα ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαίας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, απευθύνει σκληρή επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, στην οποία αναφέρεται  σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της φαρμακευτικής περίθαλψης,  στο πολύ σοβαρό θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία θα παραμείνει κολημμένη στα 2 δισ ευρώ για το 2014 και 2015, στο πλαφόν, στον ΕΟΠΥΥ και στον κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα, καθώς και στον ρόλο της τρόικας και του Μνημονίου, οι οποίοι καταβαράθρωσαν την υγεία του ελληνικού λαού.

«Η υγεία περιττή δαπάνη για μία υγιή οικονομία»: Σκληρή επιστολή φαρμακοποιών στον Βορίδη

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«κε Υπουργέ,

....Είναι πλέον σαφές πως μόνος στόχος, εσάς και της κυβέρνησης, της οποίας είστε εντολοδόχος, είναι ο τομέας της υγείας να οριστικοποιηθεί ως περιττή δαπάνη για μια υγιή οικονομία όπως την ονειρεύεστε. Αυτό φυσικά δεν είναι ξεκομμένο από την συνολική προσπάθεια για μισθούς και συντάξεις 'απλής επιβίωσης', τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά το κυριότερο σε εργοδοτικές εισφορές που απλά θα φιλοδωρούν το ασφαλιστικό σύστημα τόσο όσο χρειάζεται για να μην εγερθεί από το καφενείο του ο ψηφοφόρος, ειδικά της επαρχίας.

Αυτά βέβαια δεν κάνατε τον κόπο να τα εξηγήσετε στον ελληνικό λαό ούτε όταν τον δένατε με τα δεσμά του Μάαστριχ, ούτε όταν διαφημίζατε την παραδεισένια ζωή που τον ανέμενε επί της εισόδου του στην ΟΝΕ. Και ακόμα χειρότερα, ούτε όταν με ένδυση ύφους μεγάλης Παρασκευής, αναγγέλλατε, ως σύστημα εννοώ φυσικά, την πρόσκαιρη παραμονή μας στο μνημόνιο ως τα τέλη του 2011. Ναι-ναι καλά διαβάσατε, ως τότε μας είχατε υποσχεθεί πως θα υπάρχουν θυσίες, οι Καστελοριζιώτες θα το θυμούνται καλύτερα.

Και το γράφω αυτό, διότι έχει ήδη αρχίσει να παίζεται στις οθόνες μας το νέο διασκεδαστικό σενάριο, η τρόικα φεύγει, με κεφαλαία και φωτισμένα και στους μικρούς υπότιτλους, αλλά τα μέτρα μένουν!

Μπορεί να είστε άριστος μεν νομικός, αλλά, επιτρέψτε μου την έκφραση, παντελώς άσχετος με την κουλτούρα και τη γνώση που απαιτεί ο ευαίσθητος χώρος της υγείας, συνεπώς είναι επόμενο να νομοθετείτε ως λογιστής υγείας και όχι ως λειτουργός υπουργός υγείας.
Μόνο έτσι εξηγείται πως με 2 δις € δαπάνη, θέλετε να χωρέσουν φάρμακα, οροί, εμβόλια, ΦΠΑ (που μπορεί από 6,5 να γίνει 19%), ΦΥΚ και φάρμακα ανασφάλιστων.

Μόνο στον δικό σας πολιτικό χώρο μπορεί να ανθεί τέτοιος αμοραλισμός, ώστε να εξακολουθείτε να εξαπατάτε τον ασφαλισμένο με κατάπτυστες υπουργικές αποφάσεις για διπλές υπογραφές και δυνατότητες επιλογών, όταν ενώ τα φάρμακα έχουν υποτιμηθεί πάνω από 60% από το 2010, η συμμετοχή έχει πενταπλασιαστεί.

Και προτείνετε στον ανήμπορο συνταξιούχο γενόσημα, φτηνά λέτε, που όμως αν τα επιλέξει θα αυξηθεί η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ (αφού τα φαρμακεία θα έχουν αυξημένο αιτούμενο ποσό) οπότε λόγω 'κλειστού' προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να έχει φάρμακα και τους 12 μήνες. Αν πάλι επιλέξει πρωτότυπα, τότε θα έχει φάρμακα και για τους 12 μήνες, αλλά δεν θα έχει την δυνατότητα να πληρώσει την συμμετοχή.

Και αφού τόσο πολύ σας ενδιαφέρουν τα οικονομικά μας, γιατί δεν μειώσατε στον πρόσφατο τιμοκατάλογο που υπογράφετε όσα φάρμακα βγήκαν από την λίστα συνταγογραφούμενων και έγιναν ΜΥΣΥΦΑ? Και γιατί αυξήσατε τιμές σε φάρμακα υψηλού κόστους?

Πολλά τα ερωτήματα που είναι σαφώς ρητορικά, γιατί τις απαντήσεις τις γνωρίζουν ακόμα και τα παιδιά του νηπίου. Είναι άραγε ηθικά και θεσμικά σωστό ένας υπουργός να υποδεικνύει, να διαφημίζει σχεδόν, το σκεύασμα που θα λάβει ο ασφαλισμένος και μάλιστα δια υπουργικής απόφασης? Και μετά έχει άδικο ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής που ομιλεί περί ντίλερ?

Χάθηκαν και τα ελάχιστα ίχνη πολιτικής κοσμιότητας, κε υπουργέ .... αλλά τι μπορεί να αναμένει κανείς από κάποιον που ενώ γνωρίζει πως δυο σύλλογοι της χώρας, Αττικής και Αχαΐας, έχουν προσβάλει την απόφασή του στο ΣτΕ, και θα εκδικαστεί τελεσίδικα σε τρεις μήνες, αποφασίζει να διατάξει άμεση εφαρμογή μέσα στον Αύγουστο!!

....Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος. Είμαι απλά πρόεδρος ενός συλλόγου που τα μέλη του μάχονται ενεργά για αξιοπρεπή φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη τέσσερα χρόνια τώρα.

Και κλείνοντας σας δηλώνω, πως ναι, θα υπακούσουμε στην διαταγή σας ως τις 7 Νοέμβρη. Απλά, κάθε μήνα θα αποστέλλουμε μαζί με τα τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ και ένα έγγραφο που θα καθιστά σαφή την αντίθεσή μας για την υποβάθμιση του επιστημονικού μας ρόλου και την δυσφήμιση του επαγγέλματός μας που επιχειρείται μέσω της υπουργικής σας απόφασης. Θα αναρτήσουμε και πινακίδες στα φαρμακεία μας που θα ενημερώνουμε τον ασφαλισμένο καθημερινά για τις 'ανδραγαθίες' σας υπέρ του: τα πλαφόν, τον κλειστό προϋπολογισμό, την αυξημένη συμμετοχή και τόσα άλλα.

Και να είστε σίγουρος πως θα μας ακολουθούσουν και άλλοι, αλλά ξέχασα, εσάς δεν σας ενδιαφέρει τι θα γράψει η ιστορία για εσάς και τα πεπραγμένα σας. Το μόνο που σας απασχολεί είναι να βγάλετε ως υπουργός και κυβέρνηση την τετραετία, με όποιο κόστος για τον λαό αυτής της χώρας.

Είμαι πάντως σίγουρος, πως οι συνάδελφοι μου όσο απογοητευμένοι, κουρασμένοι, ανασφαλείς, οικονομικά ευνουχισμένοι και αν είναι, πλησιάζει η ώρα που θα ξεσηκωθούν μαζί με όλο τον ελληνικό λαό. Γιατί το παρατραβήξατε το σχοινί κύριε υπουργέ, και δεν έχετε αντιληφτεί πως κινδυνεύουμε να πνιγούμε από την ασφυξία της 'ανάπτυξής' σας».

Ανδρέας Σοφιανόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας, μέλος Δ.Σ. Π.Φ.Σ.

Διαβάστε ακόμη:

Το χαράτσι της υγείας είναι βαρύτερο από τον ΕΝΦΙΑ λένε οι φαρμακοποιοί

8c8f6bdefdd328dbab0dc1f1d7cda32f XL