ΦΑΡΜΑΚO

"Πράσινο φως" σε νέο φάρμακο κατά του μελανώματος

Την έγκρισή του για την διάθεση στο κοινό ενός νέου, πολλά υποσχόμενου, φαρμάκου για την αντιμετώπιση του μελανώματος, έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

"Πράσινο φως" σε νέο φάρμακο κατά του μελανώματος

Πρόκειται για ένα φάρμακο που ονομάζεται Keyrtruda, ενώ είναι επίσης γνωστό και ως pembolizumab. Απευθύνεται κατά βάση σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελανώματος και οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πλέον στις υπάρχουσες θεραπείες.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το πρώτο σε μια πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία φαρμάκων που βασίζονται στα ανθρώπινα αντισώματα και τα οποία "ρυθμίζουν" το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα.

Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αντιμετωπίσει τον καρκίνο αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη γνωστή ως PD-1 (Programmed Death receptor), ή μια συγγενή σε αυτή την πρωτεΐνη ουσία, γνωστή ως PD-L1, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους καρκινικούς όγκους για να αποφύγουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τη νόσο.