ΦΑΡΜΑΚO

Κ. Φρουζής στο 13ο Health World: Η κρίση είναι εδώ και όχι πίσω μας

Αντζέντα 2-3 ετών στην πολιτική του φαρμάκου ανεξάρητα εάν αλλάζουν οι υπουργοί Υγείας και όχι περαιτέρω επιβολή clawback και rebate για το τρέχον έτος, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Health World που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Κ. Φρουζής στο 13ο Health World: Η κρίση είναι εδώ και όχι πίσω μας

Χαρακτήρισε το clawback «ψύχωση» της κυβέρνησης και «όπλο του κακού μαθητή», προσθέτοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να πληρώσουν για το 2014 τόσο για clawback όσο και για rebate σχεδόν 600 εκατ. ευρώ (585 εκατ. ευρώ), την ώρα που τα πρωτότυπα φάρμακα, είναι τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

Ο κ. Κ. Φρουζής με πολύ σκληρή γλώσα στηλίτευσε την πολιτική του υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι "δεν βγαίνει η εξίσωση αφού η πολιτεία σκέφτεται με τη λογική "παραγγέλνω φάρμακα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων, αλλά πληρώνω 2 δις μετά από ένα χρόνο".
Κρυβόμαστε πίσω από τις αποφάσεις και δίνουμε λάθος μήνυμα στις επιχειρήσεις".

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ πρότεινε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Πορτογαλίας η οποία έχει 53% συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια φαρμάκων.

Καταλήγοντας είπε ότι "είναι η δυσκολότερη περίοδος αυτή που διανύουμε μετά το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, καθώς η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι ήδη εδώ και μπροστά μας. Και μας ενδιαφέρει μία πολιτική η οποία θα είναι συνεπής απέναντι στους ασθενείς, και αποτελεσματική για τη βιωσιμότηα των Ταμείων και των επιχειρήσεων".

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί καθυστερεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: Αναμένουν τιμές νέα γενόσημα & καινοτόμα

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί

ΣΦΕΕ: Ορισμός κακής πολιτικής και αστοχία το clawback & το rebate