ΦΑΡΜΑΚO

Η ασπιρίνη βοηθά και τους πάσχοντες από σχιζοφρένεια

Η ασπιρίνη βοηθά και τους πάσχοντες από σχιζοφρένεια

Τη συμβολή της ασπιρίνης στη φαρμακευτική θεραπεία κατά της σχιζοφρένειας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα νέας ολλανδικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άϊρις Ζόμερ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο, αξιολόγησαν στοιχεία από 26 κλινικές δοκιμές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη και μερικές ακόμη ουσίες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των ασθενών με σχιζοφρένεια.

Παρά το γεγονός ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια φτάνουν τα 24 εκατομμύρια παγκοσμίως, η φαρμακευτική θεραπεία της δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται ακόμη στη ρύθμιση του επιπέδου ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, στον εγκέφαλο των ασθενών. Αυτό καταπολεμά συμπτώματα όπως οι παραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις, δεν βοηθά όμως στα άλλα συμπτώματα της πάθησης, όπως η μειωμένη ενέργεια του ασθενούς, η έλλειψη κινήτρων για ζωή, η ανικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών 20-30%, δεν ανταποκρίνονται σχεδόν καθόλου στην υπάρχουσα θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα. Η νέα ολλανδική μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι η προσθήκη στο θεραπευτικό σχήμα της ασπιρίνης και άλλων αντιφλεγμονωδών-αντιοξειδωτικών ουσιών θα βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη) εμφανίζουν στον εγκέφαλό τους μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και αυξημένους δείκτες φλεγμονής, δύο ενδείξεις για «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως είπε η Άϊρις Ζόμερ, από εδώ και πέρα η πρόκληση είναι τα νέα ευρήματα να οδηγήσουν σε μια πιο εμπλουτισμένη θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, που θα αποσκοπεί στο να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο των ασθενών.