ΦΑΡΜΑΚO

Βορίδης: Έτοιμος να ακούσει ιδέες για ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων - Ναι στις Κλινικές Μελέτες

Βορίδης: Έτοιμος να ακούσει ιδέες για ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων - Ναι στις Κλινικές Μελέτες

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, άντεξε και παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης, υπέστη βίαιη και γρήγορη προσαρμογή ανταπεξήλθε στην πρόκληση.

Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή την συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ αναφορικά με την άφιξη στην Κίνα, της πρώτης παρτίδας του ενέσιμου αντιβιοτικού σκευάσματος βανκομυκίνης της Lilly που παρασκευάζεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο Γ' της Βιανέξ.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μία ξεχωριστή στιγμή αν και θα έπρεπε να είναι μία συνηθισμένη στιγμή και αποτελεί πρόκληση για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Χαρακτήρισε την συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ Φαρμασέρβ Λίλλυ απάντηση στην πρόκληση της εποχής και σε έναν παρασιτικό καπιταλισμό που κυριαρχούσε επί χρόνια μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η πολιτική υγείας στο κομμάτι του φαρμάκου έχει στο κέντρο του τον ασθενή, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τις επενδύσεις.

Αναφορικά με το θέμα της τιμολόγησης, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα των αιτήσεων από την πλευρά των εταιρειών, ενώ απευθυνόμενος στις φαρμακοβιομηχανίες, επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός σε μία συζήτηση εφ όλης της ύλης, και έτοιμος να ακούσει σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, αρκεί ωστόσο αυτές, να μην παρεκκλίνουν από τον συμπεφωνημένο στόχο για διατήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανακοίνωσε ακόμη, ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία υπουργική απόφαση, η οποία θα απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με τις Κλινικές Μελέτες στην χώρα μας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στην λογική αυτή, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αφού και το ΕΣΥ θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στο θέμα των Κλινικών Μελετών. Όπως επεσήμανε, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία καλείται να διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο στο θέμα των κλινικών μελετών. Να γίνει ανταγωνιστικότερη, πιο ελκυστική και εξωστρεφής σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα και για την εισροή ξένων κεφαλαίων από εταιρείες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες.

Τόνισε ακόμη, ότι τα δύο σημεία τα οποία διοικητικά πρέπει να ενεργοποιηθούν στο ζήτημα των κλινικών μελετών, από τη μία μεριά ο ΕΟΦ από την άλλη τα νοσοκομεία, ενισχύονται και σε προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτού του έργου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2015 θα είναι ένα έτος το οποίο θα βασίζεται σε ένα σταθερό και αποτελεσματικό περιβάλλον με ισορροπημένους προϋπολογισμούς, και ευχήθηκε το παράδειγμα της σύμπραξης ΒΙΑΝΕΞ και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ να το ακολουθήσουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Διαβάστε ακόμη:

LILLY ΚΑΙ ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη παρτίδα βανκομυκίνης στην Κίνα

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19