ΦΑΡΜΑΚO

Αυτοί είναι οι νικητές του 2ου διαγωνισμού ΣΦΕΕ - Innovation Project 2.0

Η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η φρεσκάδα και οι νέες ιδέες, αναδείχθηκαν νικητές στον 2ο διαγωνισμό καινοτομίας στην υγεία, ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, σε μια μοναδική τελετή που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Disrupt, Startup, ScaleUP", που διοργανώθηκε από τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) ανοίγοντας την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι νικητές του 2ου διαγωνισμού ΣΦΕΕ - Innovation Project 2.0

Την εκδήλωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα και χιλιάδες ακόμα μέσω live streaming στο οποίο είχαν πρόσβαση χρήστες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κατά την διαδικασία της προφορικής αξιολόγησης, οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι αναλυτικά (https://www.sfee.gr/wp-content/uploads/2014/11/SFEE-Innovation-Project-2-0_TOP-10_FINALISTS.doc) παρουσίασαν σε 3 λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Το διαγωνισμό συντόνισε ο κ. Κώστας Καρυπίδης. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους 8 λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και των καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, από νέους αλλά και από έμπειρους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

O Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κος Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε: «Νικητές είναι και όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών που μπορούν με κάποια κίνητρα να επενδύσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρα μας».

Αντίστοιχα, ο κος Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των ID-GC δήλωσε: «Όταν σκεφτήκαμε την ιδέα ενός διαγωνισμού στον τομέα της καινοτομίας στην Υγεία ήμασταν αισιόδοξοι. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό, η αισιοδοξία αυτή έχει ξεπεράσει κάθε δυνατή πρόβλεψη τόσο σε επίπεδο αριθμητικής ανταπόκρισης όσο και στην ποιότητα των προτάσεων αυτών καθ' εαυτών. Πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ότι με την καθοριστική συμβολή του ΣΦΕΕ, ένας νέος θεσμός έχει δημιουργηθεί. Αυτό το θεσμό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τον εξελίσσουμε με το ίδιο όραμα, την ίδια σκληρή δουλειά, με την ίδια πίστη ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην Υγεία μπορούν να μας πάνε μπροστά».

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:

• 1ο Βραβείο – 25.000€: Τράπεζα Οφθαλμών «Γρηγόρης Γεωργαρίου»
Πρόκειται για μια εταιρεία έντασης γνώσης στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ που στοχεύει στον τετραπλασιαμό των ελλήνων δωρητών σώματος και στην δημιουργία μοναδικών στον κόσμο προϊόντων όπως μόσχευμα κερατοειδούς με ενδοσκελετό, δημιουργία ενδοφακού-τεχνητής ίριδας-μοσχεύματος με στήριξη χωρίς ράμματα και δημιουργία βιολογικών "φακών επαφής" για ανώμαλο κερατοειδή (πχ κερατόκωνο).

Η κερατοειδική αδιαφάνεια είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Οι μόνες θεραπευτικές επιλογές είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς, ή μια κερατοειδής προσθετική συσκευή. Και οι δύο βασίζονται στη διαθεσιμότητα φρέσκων και βιώσιμων ιστών του κερατοειδούς από δότες της Τράπεζας Οφθαλμών. Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να καλύψει τις εθνικές ανάγκες μεταμόσχευση κερατοειδούς και να γίνει ο κύριος προμηθευτής της κερατοειδούς ιστού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τράπεζα Οφθαλμών ΓΓ αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές του Δημόκριτου και μια ελίτ ελλήνων χειρούργων κερατοειδούς, προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η διαχείριση των οφθαλμικών μοσχευμάτων απαιτεί ακεραιότητα, πλήρη απασχόληση με το αντικείμενο, καθώς και επαγγελματισμό και δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση και τα φιλάνθρωπα αισθήματα. Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα λειτουργεί υπό την εποπτεία ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής με συγκεκριμένη επαγγελματική στρατηγική και ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Θα είναι η πρώτη Τράπεζα Οφθαλμών στην Ελλάδα η οποία θα τηρεί τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την προμήθεια και τη διανομή ανθρώπινων ιστών για μεταμόσχευση και θα συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα της προετοιμασίας ιστών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Οφθαλμών. Σκοπεύει στη συνεργασία με την Τράπεζα Amnitrans Eye του Ρότερνταμ για να επιτευχθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία «καλλιέργειας οργάνων" για την διατήρηση του κερατοειδούς αλλά και για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μέσω της χρήσης ιστών που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Σκοπεύει επίσης στη χρήση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την προώθηση της βασικής και μεταφραστικής έρευνας κερατοειδούς από επιστήμονες στην Ελλάδα.

Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, η Τράπεζα αναμένεται να μειώσει την εισαγωγή ιστών κατά 95% και, ως εκ τούτου, να μειώσει το συνολικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 50%. Μέσα σε 5 χρόνια, η Τράπεζα μπορεί να αναδειχθεί ως μία από τις 10 μεγαλύτερες Τράπεζες Οφθαλμών στην Ευρώπη. Η επιτυχία της βασίζεται στη χρήση μιας τεράστιας, αλλά ακόμα ανεκμετάλλευτης πηγής δυνητικών δοτών ιστών, δηλαδή πτωματικούς δότες. Προγενέστερες αντίστοιχες προσπάθειες στην Ελλάδα έχουν αποτύχει επειδή τα μοσχεύματα προέρχονταν κυρίως από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, και αυτοί δεν υπερβαίνουν τους 50 κατ' έτος. Σε αντίθεση με άλλες μεταμοσχεύσεις οργάνων που απαιτούν έναν ζωντανό αλλά εγκεφαλικά νεκρό δότη για την προμήθεια ιστών, η μεταμόσχευση κερατοειδούς με πτωματικό ιστό υπήρξε επιτυχής σε όλο τον κόσμο από το 1950. Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα χρηματοδοτήσει και θα λειτουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και ανεύρεσης δοτών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

• 2ο Βραβείο – 15.000€: Proteomarkers Biotech
Η εταιρεία Proteomarkers Biotech (PMB) είναι μία start up εταιρία βιοτεχνολογίας, στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου (non-invasive prenatal test) και των επιπλοκών της κύησης (non-invasive test of pregnancy complications). Η εταιρεία έχει κύριο σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των state-of-the-art τεχνικών της πρωτεωμικής και της φασματομετρίας μάζας που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση βιοδεικτών. Η εταιρεία θα αναπτύσει, παράγει και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα (kits) σε ανταγωνιστικές τιμές με στόχο την κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης στη ελληνική και διεθνή αγορά.

Τα kits αυτά αφορούν στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση συγκεκριμένων πρωτεινών (βιοδεικτών) που βρίσκονται στο περιφερικό αίμα της εγκύου και υποδηλώνουν πιθανή ανωμαλία στο έμβρυο (σύνδρομο Down, σύνδρομο Turner, σύνδρομο Klinefelter κλπ.), ή την πιθανότητας εκδήλωσης παθολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, ενδοαμνιακές λοιμώξεις κλπ.).
Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την ανίχνευση των πρωτεϊνών αυτών σε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα του αίματος της μητέρας, που δείχνουν μόλις από τον τρίτο μήνα της κύησης αν το έμβρυο είναι φυσιολογικό ή εμφανίζει παθολογίες ή αν πρόκειται να εμφανισθούν επιπλοκές στην κύηση. Οι εξετάσεις αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες και τα αποτελέσματα λαμβάνονται μόλις εντός 24ωρου.

• 3ο Βραβείο – 10.000€ Amyndas Φαρμακευτικά
Η Amyndas Φαρμακευτικά είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη καινοτόμος εταιρεία, πρωτοπόρος διεθνώς στον τομέα των "θεραπειών του συμπληρώματος". Στόχος της Amyndas είναι να παρέχει τις πιο προηγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, και ειδικότερα ορφανών ασθενειών και παθήσεων με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες για τις οποίες οι ασθενείς χρειάζονται καλύτερα και πιο ασφαλή φάρμακα. Η Amyndas αναπτύσσει νέες θεραπείες ενάντια στην απόρριψη μοσχευμάτων κατά τη μεταμόσχευση, για τη αντιμετώπιση της σπάνιας αιμολυτικής νόσου - Παροξυσμική Νυχτερινή Αιμοσφαιρινουρία, για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και για την αντιμετώπιση χρονίων φλεγμονών κατά την αιμοκάθαρση και το σύνδρομο ισχαιμίας-επαναιμάτωσης.

Τα νέα ελπιδοφόρα υποψήφια φάρμακα της εταιρείας είναι μικρά συνθετικά πεπτίδια με μοναδικές ιδιότητες, τα οποία δρουν ως αναστολείς του συμπληρώματος, μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σημαντικά ανώτερο θεραπευτικό όφελος σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες. Βασισμένη στην πατενταρισμένη τεχνολογία και στη μοναδική τεχνογνωσία της η Amyndas αναπτύσσει την επόμενη γενιά θεραπευτικών ουσιών για το συμπλήρωμα, με στόχο την αντιμετώπιση πλήθους φλεγμονωδών νόσων. Η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η Amyndas βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο και υψηλής απήχησης επιστημονικό έργο του καθηγητή ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ιδρυτή της Γιάννη Λάμπρη, ο οποίος θεωρείται ηγέτης στον τομέα της έρευνας του συμπληρώματος διεθνώς, με 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο αυτό, πάνω από 400 δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και εφευρέτη ενός ευρέος χαρτοφυλακίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Amyndas υποστηρίζεται επίσης από ένα διεθνές δίκτυο κορυφαίων επιστημόνων, κλινικών γιατρών και εμπειρογνωμόνων του κλάδου με μεγάλη εμπειρία στην κλινική ανάπτυξη φαρμάκων και στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κλινική πρακτική.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΩΝ

Ο πρώτος νικητής, κος Αναστάσιος Χαρώνης, ΜD, PhD, Χειρουργός Οφθαλμίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής-Athens Vision ευχαρίστησε θερμά το ΣΦΕΕ και τους οργανωτές του διαγωνισμού για την τιμή που έκαναν στην ομάδα του με την διάκριση αυτή και δήλωσε ότι: «Το πρώτο βραβείο μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας. Την δημιουργία δηλαδή μιας σύγχρονης τράπεζας οφθαλμών που θα ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στοχεύουμε στην εκθετική αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων στην Ελλάδα από πτωματικούς δότες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την μείωση του μέσου κόστους μοσχεύματος κατά 50% και τον υπερ-διπλασιασμό του αριθμού των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, περιορίζοντας την τυφλότητα στην Ελληνική κοινωνία. Αποστολή μας πλέον, είναι η εδραίωση της ηγετικής θέσης της Τράπεζας Οφθαλμών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-«Γρηγόρης Γεωργαρίου» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως η πιο αξιόπιστη και καινοτόμος τράπεζα στο είδος της και με την δική σας εμπιστοσύνη και συμμετοχή το όνειρο μας αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Για αυτό σας ευχαριστούμε και προσδοκούμε στο να μοιραστούμε το ταξίδι μαζί σας».

O κος Γεώργιος Τσάγκαρης, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α', Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), επικεφαλής της ομάδας που κέρδισε το 2ο βραβείο ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον ΣΦΕΕ για την βράβευσή μας, η οποία αποτελεί την αναγνώριση μιας μακροχρόνιας ερευνητικής ενασχόλησης με το αντικείμενο του μη-επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, γιατί η προσπάθειά μας λαμβάνει χώρα εξ΄ολοκλήρου στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι ο μετασχηματισμός της συσσωρευμένης καινοτόμου γνώσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα από την ομάδα μας, θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες ερευνητικές ομάδες, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον τομέα των βιοϊατρικών επιχειρήσεων».

Ο κος Γιάννης Λάμπρης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια και Ιδρυτής & Επιστημονικός Υπεύθυνος της Amyndas, νικητής του τρίτου βραβείου δήλωσε: «Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε την προσπάθεια μας για να ανάπτυξη "καινοτόμων" φαρμάκων στην Ελλάδα τα οποία λόγω της μεγάλης προστιθεμένης αξίας μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας σημαντικά. Πρέπει όμως οι καινοτόμες προσπάθειες που γίνονται στο τόπο μας, συνήθως με προσωπικό κόστος, να βοηθηθούν ουσιαστικά. Δεν χρειάζεται να ξανά ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλώς ακλουθώντας τη διεθνή πρακτική και εμπειρία να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες έμπρακτα και όχι με ευχολόγια που ακούγονται και ξανά ακούγονται».

A.Χαρώνης 1ος νικητής-Κ.Φρουζής
Γ.Τσάγκαρης 2ος νικητής-Η.Ahmad
Γ.Τσιάνος-Ι. Λάμπρης 3ος νικητής

ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Την εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πλαισίωσαν με ομιλίες τους ο κος Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος, ιατρός, επιχειρηματίας και υπεραθλητής με πολύ σημαντικά επιτεύγματα καθώς και η κα Nanxi Liu, η οποία ίδρυσε την εταιρεία Nanoly Bioscience κατά την διάρκεια των σπουδών της σε ηλικία 21 ετών. Στην σκηνή βρέθηκαν και οι περσινοί νικητές του Innovation Project, κα Φαίη Χριστοδούλου (1o Βραβείο 2013 – Ομάδα MirOculus) και κος Αντώνης Κουρής (2ο Βραβείο 2013 - Ομάδα Respi) για να μοιραστούν με το κοινό την εξέλιξη της ομάδας τους μετά από έναν χρόνο πορεία.

Ο κος Τσιάνος, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κολύμπησε non-stop από τις ακτές της Πελοποννήσου μέχρι την Κρήτη υπογράμμισε ότι το μάθημα που έχει διδαχθεί από την φύση είναι ότι: «Στη ζωή δεν απειλούμαστε από τέρατα, αλλά από τα μικρά και απλά πράγματα». Με εξειδίκευση στην Ιατρική Φυσιολογία σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και με βάση αυτή την εμπειρία του, τόνισε την σημασία της ομάδας αλλά και τον ξεκάθαρο ρόλο του αρχηγού σε κάθε προσπάθεια.

Από την πλευρά της η διεθνής ομιλήτρια της εκδήλωσης Disrupt Startup ScaleUP, Nanxi Liu τόνισε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην υλοποίηση μίας ιδέας είναι οι συνεργάτες. Στην ομιλία της ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πως και από που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μία επιχειρηματική προσπάθεια. Περιγράφοντας την πορεία προς την ίδρυση της Nanoly Bioscience, με αντικείμενο την ψύξη εμβολίων με πολυμερείς ουσίες η οποία διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας της Intel, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα της NASA με τις Top 10 New Tech Επιχειρήσεις, συμβούλεψε τους εν δυνάμει επιχειρηματίες να μοιραστούν και να περιγράψουν τις ιδέες τους με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους, προκειμένου να αναζητήσουν συμμάχους στην πραγματοποίηση του στόχου τους.

Ο κ. Κουρής στο πλαίσιο της ομιλίας του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «O διαγωνισμός καινοτομίας του ΣΦΕΕ είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας στην Ελλάδα. Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό παραγωγικό κλάδο που κατορθώνει να εγκαταστήσει ένα υπόστρωμα για την ανάπτυξη της σύγχρονης καινοτομίας υγείας. Το Respi οφείλει τη σημερινή του παρουσία στην ευκαιρία του να διαγωνιστεί και το βραβείο που κέρδισε. Στην startup καινοτομία ωστόσο, η βέβαιη επιτυχία είναι η ανάπτυξη της αγοράς και η δημιουργία προτύπων και σε αυτό ο ΣΦΕΕ έχει επιτύχει απόλυτα». Σήμερα το Respi βρίσκεται στο High Tech Campus της Philips, στο Eindhoven, όπου σε συνεργασία με το Startupbootcamp, ετοιμάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα που θα λανσάρει στην αγορά. Αυτά αφορούν την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης ασθματικών ασθενών, την pubic health ανάλυση των προφίλ συμμόρφωσης ασθματικών ασθενών με την ενδεδειγμένη θεραπεία, μέσω μίας καινοτόμου τεχνολογίας και τέλος την ανάπτυξη ενός έργου crowdfunding.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ:

Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησαν τις 10 συμμετοχές αφορούν την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ελληνική προστιθέμενη αξία αλλά και την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το επίπεδο επίτευξης βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών, την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, τη γενικότερη προοπτική και δυνατότητα εφαρμογής και ανάπτυξης του επιχειρηματικού σχεδίου, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει, τη στρατηγική ανάπτυξης και προώθησης που θα ακολουθήσει η κάθε ομάδα, το χρηματοδοτικό πλάνο και την δυνατότητα εξέλιξης και μαζικής παραγωγής /χρήσης.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Αξίζει να αναφερθεί ότι υποστηρικτές του Χρηματικού Επάθλου των νικητών είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετείχαν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche.

Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμών Γ.Γεωργαρίου