ΦΑΡΜΑΚO

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Την ενθουσιώδη αναγνώριση του ρόλου των φαρμακείων στη σημερινή οικονομία και κοινωνία και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των πολιτών, καθώς τα 11.000 φαρμακεία βρίσκονται παντού, ακόμη και στις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, με το προεδρείο του ΠΦΣ.

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ο Πρώτος Πολίτης της χώρας αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια και χαρακτηρισμούς στον κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζουν τα 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Κων. Λουράντος και Γιάννης Μακρυγιάννης με τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα, ο κ. Παπούλιας έστειλε σαφές μήνυμα συμπαράστασης προς τον κλάδο, αναφερόμενος στον καθημερινό αγώνα και την ιερή αποστολή των Ελλήνων φαρμακοποιών, ανεξάρτητων / μονοϊδιοκτητών φαρμακείων, όπως είναι το μοντέλο λειτουργίας που εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, αναφέρθηκε στη δυσκολία πρόσβασης του κόσμου στα φάρμακα, καθώς, όπως είπε, έχουν αυξηθεί πολύ οι συμμετοχές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αδυνατούν να πληρώσουν. «Έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που αφορά στην υγεία του Έλληνα και απασχολεί ιδιαίτερα τους φαρμακοποιούς», σημείωσε ο κ. Λουράντος.

Ο κ. Παπούλιας, στο σημείο αυτό, ανέφερε πως έχει ένα ερώτημα που το έθεσε στον ευατό του, αλλά δεν πήρε απάντηση: «Με μία ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πώς είναι δυνατόν να έχουμε κρίση φαρμάκου;»

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΦΣ, επεσήμανε ότι «έχουμε κρίση, διότι δεν έχει προστατευθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

«Δεν συζητάμε να έχει δοθεί κάποιο κίνητρο για την αύξησή της, γατί πιστεύω ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη.

Αν δεν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ελληνικά χέρια και ειδικά στον χώρο του φαρμάκου -που το φάρμακο είναι το καλύτερο προϊόν που παράγεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα- δεν είμαστε άξιοι για ανάπτυξη. Η ανάπτυξη περνάει μέσα από τα ελληνικά χέρια.

Και πιστεύω ότι πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία, μάλιστα, δεν έχει ελλείψεις σε φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό φάρμακο να εξάγεται κατά 70% και να παραμένει στην Ελλάδα μόνο το 30%», υπογράμμισε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας ότι προτιμούν, δηλαδή, οι Έλληνες μόνο το 30% του ελληνικού φαρμάκου και το υπόλοιπο να εξάγεται.

«Πολύ χαίρομαι που το ακούω από εσάς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «πιστεύει και υποστηρίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι κορυφή».

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Κάρολου Παπούλια-φαρμακοποιών εν ονόματι της ελληνικής κοινωνίας