ΦΑΡΜΑΚO

Πρωτοποριακό φάρμακο μειώνει τις νευρολογικές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ

Περίπου το 90% των νεαρών ατόμων στις ΗΠΑ κάτω των 21 ετών καταναλώνει 4-5 ή και περισσότερα ποτά σε κάθε περίσταση (πχ νυχτερινή έξοδος, γιορτές κλπ), γεγονός που χαρακτηρίζεται ως "ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ", ή, όπως είναι πιο ευρέως διαδεδομένο, "binge drinking".

Πρωτοποριακό φάρμακο μειώνει τις νευρολογικές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ

Επίσης 1 στους 6 ενήλικες επιδίδεται σε binge drinking τουλάχιστον 4 φορές το μήνα, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 8 ποτά κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στο ήπαρ και τον εγκέφαλο, εκτός φυσικά από το γνωστό "hangover" και τις στομαχικές διαταραχές.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Huddersfield στη Μ. Βρετανία βρήκαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο μειώνει τις νευρολογικές επιπτώσεις της απότομης κατανάλωσης αλκοόλ στον εγκέφαλο του ανθρώπου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Mike Page, και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν ότι το binge drinking μπορεί να προκαλέσει απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου και φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη στον εγκέφαλο. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο εμφανείς σε εφήβους, οι εγκέφαλοι των οποίων αναπτύσσονται ακόμα.

Η νέα ουσία που ανακάλυψαν οι ερευνητές ονομάζεται αιθάνιο-βήτα-σουλτάμης και σε εργαστηριακές δοκιμές μείωσε τις βλαβερές επιδράσεις της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ σε ποντίκια πειραματόζωα.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν ένα συμπλήρωμα από αιθάνιο-βήτα-σουλτάμης στα πειραματόζωα κάθε φορά που τους έδιναν να καταναλώσουν αλκοόλ, το φάρμακο μείωσε τον αριθμό των νευρογλοιακών κυττάρων στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, το φάρμακο ήταν σε θέση να εισέλθει στον εγκέφαλο και να μειώσει τη φλεγμονή και την απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύσταση της μεμβράνης που προστατεύει τον εγκέφαλο από πιθανώς βλαβερές χημικές ουσίες. Αυτή η μεμβράνη είναι και η αιτία που πολλά φάρμακα δυσκολεύονται να θεραπεύσουν διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

Επιπλέον, τα ποντίκια που έλαβαν αιθανο-βητα-σουλτάμη έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα εργασιακής μνήμης σε τεστ που υποβλήθηκαν σε ένα λαβύρινθο νερού, σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν αυτή τη χημική ένωση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αιθάνιο-βήτα-σουλτάμης δεν μπορεί να περιοριστεί στη μείωση των επιπτώσεων του binge drinking. Επειδή είναι σε θέση να περάσει μέσα από την προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alcoholism and Drug Dependence.

Διαβάστε επίσης:

Η σοκαριστική μεταμόρφωση του χρήστη ναρκωτικών (SlideShow)

Δέκα σημάδια ότι το συκώτι σας υποφέρει

Πώς η κατάχρηση αλκοόλ αλλάζει το πρόσωπό σας (online tool)

Δείτε γιατί μας παχαίνει το αλκοόλ (γράφημα)