ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ & διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ, φαινόμενο γνωστό ως binge drinking, στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη για τις γυναίκες στο μέλλον, δείχνει μια νέα σουηδική μελέτη συνολικής διάρκειας 27 ετών.

Αλκοόλ & διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ούμεο, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMC Public Health, η επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 16 ετών συσχετίζεται με υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μιας γυναίκας σε ηλικία 43 ετών, κάτι που υποδεικνύει ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει διαβήτη.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολόγησε την κατανάλωση αλκοόλ από την εφηβεία και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

bigstock Craft Beer Booze Brew Alcohol 186352324

Ως επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ οι ερευνητές όρισαν την κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί κ.λπ.) σε διάστημα μερικών ωρών (π.χ. σε ένα βράδυ), με κάθε ποτό να περιέχει 12 γραμμάρια αιθανόλης (π.χ. 330 ml μπίρας με 5-6% περιεκτικότητα σε αλκοόλ).

Οι γυναίκες που έπιναν στα 16 τους τέσσερα ή και περισσότερα ποτά μαζεμένα ακόμη και μία φορά τον μήνα υπολογίστηκε πως είχαν πολλά χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο 7% υψηλότερη συγκέντρωση στο αίμα τους σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έκαναν επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ως έφηβες, αναφέρει η μελέτη.

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα των γυναικών δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τον δείκτη μάζας σώματός τους, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσής του ή το αν καπνίζουν, ενώ η συσχέτιση αλκοόλ και συγκέντρωσης γλυκόζης δεν εντοπίστηκε στους άνδρες.

Η πιο πιθανή εξήγηση για τη σχέση αλκοόλ και γλυκόζης στο αίμα σχετίζεται με την επίδραση της αιθανόλης, η οποία αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε άνοδο των επιπέδων του σακχάρου, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί γιατί αυτή η επίδραση δεν επηρεάζει τους άνδρες.

Δείτε κι αυτό:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα βλάπτει τον εγκέφαλο

Τα 10 κυριότερα συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη