ΦΑΡΜΑΚO

Ωφέλιμη για τις γυναίκες μετά τα 65 μία «μικρή» ασπιρίνη την ημέρα

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart» καταδεικνύει ότι μία χαμηλή δόση ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την καρδιοπάθεια.

Ωφέλιμη για τις γυναίκες μετά τα 65 μία «μικρή» ασπιρίνη την ημέρα

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Ολλανδούς και Αμερικανούς επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Λ. Τζ. Βισέρεν, από το Τμήμα Αγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, συμμετείχαν 27.939 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίες είτε έπαιρναν 100 mg ασπιρίνης την ημέρα, είτε μία ανενεργό ουσία.

Αρχικά οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η ασπιρίνη προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, τα τελευταία όμως χρόνια προέκυψε ότι προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βέβαια, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι και σε άλλα τμήματα του πεπτικού, γι' αυτό και αντενδείκνυται σε όσους έχουν ιστορικό πεπτικών νοσημάτων

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τα στοιχεία της μελέτης, σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν οριακή μείωση στον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όμως, τα οφέλη ήταν πολύ σημαντικά και υπερκάλυπταν μακράν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Με αυτά ως δεδομένο, λοιπόν, οι ερευνητές υπολόγισαν πως για κάθε 29 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που παίρνουν προληπτικά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης την ημέρα, θα αποτρέπεται ένα κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου ή στεφανιαίας νόσου.