ΦΑΡΜΑΚO

Έρχεται ρύθμιση για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Ειδική ρύθμιση για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους των νοσοκομείων προανήγγειλε την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Έρχεται ρύθμιση για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Ο κ. Γρηγοράκος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή, για το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», ανέφερε ότι ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση για τέσσερις κατηγορίες πολύ ακριβών φαρμάκων, τα οποία «έχουν τινάξει την μπάνκα στον αέρα».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τα αντιρετροϊκά και τα ογκολογικά φάρμακα, οι αιμοποιητικοί παράγοντες και η αυξητική ορμόνη θα υπάγονται σε ειδικό κωδικό.

Συγκεκριμένα για την αυξητική ορμόνη και το «Αγλαΐα Κυριακού», ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι πρόκειται για «πανάκριβο φάρμακο που έχει ρίξει έξω το νοσοκομείο», καθώς και ότι ειδική επιτροπή έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

Όσον αφορά στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο κ. Χαλβατζής ζητούσε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (Μακκά) η οποία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «λουκέτο». Η συγκεκριμένη μονάδα κλείνει κάθε καλοκαίρι για απολύμανση και ανοίγει το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, φέτος παραμένει ακόμα κλειστή.

Ο κ. Γρηγοράκος απάντησε πως δεν υπάρχει θέμα λειτουργίας του νοσοκομείου και τόνισε ότι πρόσφατα δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια. Επίσης, προανήγγειλε την πρόσληψη εργαζομένων προσωρινής διάρκειας, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Τέλος, για τη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ανέφερε ότι θα στελεχωθεί με προσωπικό και θα επαναλειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη:

Παράνομη & αδιαφανής η διαδικασία, λέει η ΠΕΦ για τον πρώτο Διαγωνισμό της ΕΠΥ με τις 20 δραστικές

Μ. Βορίδης: Επιμένει στη σκληρή λιτότητα της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ