ΦΑΡΜΑΚO

Η ινσουλίνη, ο διαβήτης και άλλες καθοριστικές στιγμές από την Novo Nordisk

«Οδηγώντας το δρόμο για τη θεραπεία του Διαβήτη»: Το moto αυτό εμπνέει και οδηγεί απρόσκοπτα εδώ και 91 χρόνια τη φιλοσοφία της φαρμακευτικής Novo Nordisk, η οποία πρωτοπορεί παγκοσμίως στο θέμα της αντιμετώπισης του Διαβήτη.

Η ινσουλίνη, ο διαβήτης και άλλες καθοριστικές στιγμές από την Novo Nordisk

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Επιπλέον, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η Novo Nordisk παράγει τη μισή (50%) ινσουλίνη στον κόσμο και επομένως η εμπειρία και η τεχνογνωσία της στο θέμα αυτό είναι πράγματι τεράστια.

«Η ιστορία μάς λέει τι να κάνουμε» τονίζουν τα στελέχη της εταιρείας, προσθέτοντας πως η Novo Nordisk έχει αποδείξει έμπρακτα ότι έχει αλλάξει τις ζωές των ασθενών για περισσότερα από 90 χρόνια. Κάθε δευτερόλεπτο ένας ασθενής λαμβάνει ινσουλίνη και οι μισές από αυτές που πωλούνται είναι της Novo Nordisk. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μισή ινσουλίνη του κόσμου παράγεται στα γραφεία της εταιρείας στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Οι 4 στρατηγικές προτεραιότητες της Novo Nordisk, όπως αποτυπώνονται από την διοίκησή της, αυτή τη στιγμή είναι:

- Να επεκτείνουμε την ηγεσία μας στην αντιμετώπιση του Διαβήτη
- Να εγκαταστήσουμε την πρόληψη στην παχυσαρκία,
- Να ενδυναμώσουμε το ηγετικό προφίλ μας στην αιμορροφιλία και
- Να αποκτήσουμε ηγετικό προφίλ για τις διαταραχές της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας στα κεντρικά τους γραφεία στην Κοπεγχάγη, τον Senior Vice President Region Europe, Jerzy Gruhn, τον Mike Rulis, Senior Vice President of Corporate Communication and Member of Global Senior Manager Board, την Executive Vice President Lise Kingo, τον Lars Fogh Iversen Corporate Vice President και τον Jan Hoff Senior Vice President (οι οποίοι ξενάγησαν ομάδα δημοσιογράφων πριν λίγο καιρό στο τεράστιο εργοστάσιο της Κοπεγχάγης), 32 εκατ. ενήλικες πάσχουν σήμερα από διαβήτη στην Ευρώπη (στοιχεία 2013) ενώ σε όλο τον κόσμο ο αριθμός ανέρχεται σε 382 εκατ. Ο διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα όχι μόνο των δυτικών κοινωνιών, αλλά και της Ανατολής πλέον, όπως τονίστηκε.

Τεράστιο οικονομικό ζήτημα ο διαβήτης

Τεράστια είναι η οικονομική παράμετρος της ασθένειας του διαβήτη. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 9,3% από τον συνολικό προϋπολογισμό για την υγεία στην ΕΕ δαπανάται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Για το λόγο αυτό, η Novo Nordisk θα συνεχίσει να καινοτομεί και να σχεδιάζει καινοτομικά προϊόντα (όπως η πένα της ινσουλίνης), παρά τα μέτρα μείωσης που έχουν ληφθεί από όλες τις κυβερνήσεις και παρά την κρίση που έπληξε όχι μόνο τις οικονομίες των περισσότερων χωρών αλλά και τα συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, η έννοια καινοτομία είναι η αιχμή του δόρατος της στρατηγικής της, προκειμένου να αγγίξουμε τους ασθενείς στην Ευρώπη μέχρι το 2017, όπως αναφέρουν. Η έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί τη «σημαία» για μια εταιρεία του βεληνεκούς και της φιλοσοφίας όπως είναι η Novo Nordisk. Επομένως, δεν αποτελεί είδηση που ακόμη και σε περιόδους ύφεσης τα χρήματα επανεπενδύονται για R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη) με στόχο τον πολίτη και στην συνέχεια την αποζημίωσή του από τα συστήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δυναμική εμφανίζεται η έρευνα στην Κίνα, όπως τονίστηκε από στελέχη της εταιρείας στην Δανία, μια περιοχή η οποία παρουσιάζει πράγματι μεγάλη ανάπτυξη και αποτελεί στρατηγικής σημασίας επενδυτική προσέγγιση από την πλευρά της Novo Nordisk.

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες καθοριστικές στιγμές, οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τους ασθενείς, επεσήμαναν τα στελέχη.

foto Dania

Ο Διαβήτης στις πόλεις - Μια νέα πρόκληση

Την ίδια ώρα, σε workshop αναφορικά με το τι συμβαίνει με τον Διαβήτη στις πόλεις και το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση της ασθένειας αυτής, όταν οι αστικοί ρυθμοί είναι τόσο καταιγιστικοί, τα στελέχη επεσήμαναν πως εδώ απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, καθώς ο ασθενής με διαβήτη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικών μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, σημαντικά μπορεί να βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ειπώθηκε, καθώς πράγματι οι Δήμαρχοι στις μεγάλες πόλεις μπορούν να αναλάβουν δράση. Μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια συντελείται στην πόλη του Μεξικού με γόνιμα αποτελέσματα. Ειδικότερα, στο Urban Diabetes project συμμετέχουν συνολικά 5 πόλεις και η προσπάθεια συνεχίζεται τόσο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από την πλευρά της εταιρείας, η οποία δεν σταματά να ενημερώνει. Όμως η ενημέρωση για την αντιμετώπιση του διαβήτη δεν πρέπει να σταματά ποτέ και φυσικά ένα μεγάλο και κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα αυτό έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς, όπως τονίστηκε, διότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ο ασθενής να μην παραδέχεται και να μην κοινοποιεί το πρόβλημά του.

Η Novo Nordisk πρωταγωνιστεί και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η Novo Nordisk, όμως, δεν πρωταγωνιστεί μόνο στον διαβήτη και στην αντιμετώπισή του, αλλά και στο θέμα της παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα επίπεδα της παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς που σοκάρουν: 18% του ενήλικου πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ (OECD) είναι παχύσαρκο. Σήμερα, το όραμά μας, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι να θεραπεύσουμε ασθενείς που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35, μια πρόκληση αναμφισβήτητα μεγάλη. Εδώ, τα οφέλη από τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, είναι ξεκάθαρα και προφανή.

Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, ότι η πρόκληση και η καινοτομία αποτέλεσαν πάντα τον οδηγό σε όλες τις ανακαλύψεις και τους σταθμούς της Novo Nordisk.

Dania 2
Dania 3

Ιστορικές στιγμές

Ας δούμε παρακάτω, ορισμένες ιστορικές στιγμές της Novo Nordisk μέσα στον χρόνο:

Το 1922, ο Δανός Νομπελίστας, August Krogh και η σύζυγός του Μαρία -η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 2- βρίσκονται σε περιοδεία για μια σειρά διαλέξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η είδηση της ανακάλυψης της ινσουλίνης σπρώχνει το ζευγάρι στον Καναδά, όπου ζητείται και η σχετική άδεια από τον συντονιστή της ομάδας Mackleod, για την παραγωγή ινσουλίνης στη Δανία. Λίγους μήνες αργότερα, αρκετοί διαβητικοί ασθενείς απολαμβάνουν τη νέα θεραπεία σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Πρόκειται για την πρώτη «Καθοριστική Στιγμή» στην ιστορία της Novo Nordisk όπως την ξέρουμε σήμερα.

Από τότε, η εταιρεία έχει πρωτοπορήσει σε πολλές σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης ινσουλίνης (1982) και το πρώτο στυλό ινσουλίνης στον κόσμο, το NovoPen (1985). Αργότερα αναπτύχθηκαν πολλές σύγχρονες ινσουλίνες (ανάλογα ινσουλίνης με βελτιωμένες ιδιότητες) και τώρα είναι επίσης ο ηγέτης σε μια νέα κατηγορία θεραπειών διαβήτη τις - GLP-1 θεραπείες. Παράλληλα, η Novo Nordisk έχει αναπτύξει προϊόντα βιοτεχνολογίας για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας και τη διαταραχή της ανάπτυξης.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Novo Nordisk, είναι το «Novo Nordisk Foundation», ένα ίδρυμα της Δανίας το οποίο παρέχει μια σταθερή βάση για τις δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ στηρίζει επιστημονικούς σκοπούς και τις ανθρωπιστικές δράσεις της εταιρείας.

Το 2002, η Novo Nordisk ίδρυσε το Παγκόσμιο Ίδρυμα Διαβήτη -World Diabetes Foundation- το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο διεθνή οργανισμό χρηματοδότησης και υποστήριξης στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβήτη στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το 2005 η Novo Nordisk ίδρυσε και το «Haemophilia Foundation» -ίδρυμα για την αντιμετώπισης της Αιμορροφιλίας- με όραμα την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία όλων των πασχόντων με αιμορροφιλία ή συναφών διαταραχών αιμορραγίας.

Με έδρα στη Δανία, η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 37.000 εργαζόμενους σε 76 χώρες και διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 180 χώρες.

Τα καλά νέα συνεχίζονται

Εν τω μεταξύ, μόλις πριν λίγες ημέρες, μία ακόμη θετική εξέλιξη χτύπησε την πόρτα της εταιρείας.

Ειδικότερα, η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εξέδωσε θετική γνώμη για την εκτεταμένη χρήση του Tresiba® (ινσουλίνη degludec) σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 1-17 ετών με διαβήτη. Μετά την έγκριση της επέκτασης επισήμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ιατροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να συνταγογραφούν το degludec σε παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Σύμφωνα με τη διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, εκτιμάται ότι 497.100 παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, με τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά να είναι επίσης σε αύξηση.

Διαβάστε ακόμη:

Πράσινο φως για την ινσουλίνη degludec που αφορά στη θεραπεία των παιδιών με διαβήτη

Διαβήτης: 10 ερωτήσεις & απαντήσεις για την ύπουλη νόσο με το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος

Γεγονός, ο πρώτος Οδικός Χάρτης για τον Διαβήτη στην Ελλάδα

Εκστρατεία της Novo Nordisk: οι ήρωες της Αιμορροφιλίας