ΦΑΡΜΑΚO

Πανεπιστήμιο ζητά "κυνηγούς μικροβίων" για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ρόκεφελερ στη Νέα Υόρκη ζητούν από το κοινό να τους στείλει δείγματα χώματος από ασυνήθιστα περιβάλλοντα, προκειμένου να ανακαλύψουν νέα αντιβιοτικά, αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα.

Πανεπιστήμιο ζητά "κυνηγούς μικροβίων" για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Όπως είναι γνωστό, σήμερα, τα περισσότερα αντιβιοτικά -από την πενικιλίνη μέχρι την βανκομυκίνη- αλλά και αντικαρκινικά και ανοσοκατασταλτικά για μεταμοσχεύσεις προέρχονται από μικρόβια που εντοπίζονται στο έδαφος.

Το πρόβλημα έγκειται, όμως, στο γεγονός ότι ελάχιστα από τα εκατομμύρια μικρόβια είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και να μελετηθούν στο εργαστήριο.

Έτσι, το ερευνητικό πρόγραμμα «Drugs from Dirt» του Πανεπιστημίου Ρόκεφελερ, αντί να καλλιεργεί τα ίδια τα μικρόβια, αναλύει το γενετικό υλικό τους σε δείγματα χώματος.

Ήδη, η ομάδα έχει αρχίσει να αναλύει δείγματα εδαφών από ακτές, δάση και ερήμους σε πέντε ηπείρους.

Κλειδί σε αυτή την προσέγγιση είναι το γεγονός ότι γονίδια που κωδικοποιούν για την παραγωγή αντιβιοτικών και άλλων σημαντικών βιομορίων παρουσιάζουν χαρακτηριστικές αλληλουχίες, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και αν η ταυτότητα του ίδιου του βιομορίου παραμένει άγνωστη.

Η επιθεώρηση «eLife» δημοσιεύει τα πρώτα αποτελέσματα, που είναι ενθαρρυντικά:

- Σε μια θερμοπηγή στο Νιου Μέξικο βρέθηκαν ουσίες παρόμοιες με την εποξαμικίνη, από την οποία παράγονται αντικαρκινικά φάρμακα

- Σε εδάφη της Βραζιλίας εντοπίστηκαν μόρια που θα μπορούσαν να δώσουν νέες μορφές του αντικαρκινικού φαρμάκου βλεομυκίνη

- Σε εδάφη των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν ενώσεις παρόμοιες με το αντιβιοτικό ριφαμυκίνη, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανθεκτικής φυματίωσης

«Θα θέλαμε τη βοήθειά σας για τη συλλογή δειγμάτων χώματος από όλο τον κόσμο. Αν σας ακούγεται ενδιαφέρον, εγγραφείτε», παροτρύνουν το κοινό, απευθυνόμενοι κυρίως σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Βέβαια, υπενθυμίζουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το χώμα ενός συνηθισμένου κήπου αλλά τα εδάφη από σπάνια και ανεξερεύνητα περιβάλλοντα όπως οι σπηλιές, οι θερμοπηγές και τα απομονωμένα νησιά.

Διαβάστε επίσης:

Νέα αντιβιοτικά ενάντια στους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς