ΦΑΡΜΑΚO

Ένα μικρό ανοσοποιητικό σε… χάπι (εικόνες)

Ένα μικρό ανοσοποιητικό σε… χάπι (εικόνες)

Σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε στο ίδιο το ανοσοποιητικό μας μια... χείρα βοηθείας ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα κάθε είδους ασθένεια, χάρη σε ένα χάπι που μιμείται τη λειτουργία των αντισωμάτων.

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γέιλ δημιούργησαν για πρώτη φορά συνθετικά αντισώματα που δεσμεύονται με ασθενή κύτταρα και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει.

Με τον τρόπο αυτό, προσομοιώνεται η δράση των αντισωμάτων που παράγει φυσικά ο οργανισμός μας, αντισώματα τα οποία δεσμεύονται με προβληματικά κύτταρα ή μικροοργανισμούς στο αίμα και κατευθύνουν τα λευκά αιμοσφαίρια προς αυτά.

syam2

Οι ερευνητές δηλώνουν πως τα συνθετικά αντισώματα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες και πιο απλές μεθόδους αντιμετώπισης δεκάδων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τον Δρ David Spiegel, Χημικό του Γέιλ με ενεργό ρόλο στον νέο, σημαντικότατο επίτευγμα, τα συνθετικά αντισώματα θα λαμβάνονται σε μορφή χαπιού, ακριβώς όπως τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά.

Ο Spiegel και οι συνεργάτες του έχουν ήδη δοκιμάσει τα συνθετικά μόρια ενάντια σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη και ευελπιστούν πως η τεχνική αυτή θα χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό θεραπειών και για άλλες μορφές καρκίνου, για βακτηριακές λοιμώξεις ή ακόμη και για τον HIV.

syam1

Ο Spiegel υπογραμμίζει ότι τα συνθετικά αντισώματα είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα αντισώματα που παράγει φυσικά ο οργανισμός μας (περίπου 1/20) κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν παρενέργειες. Η δομή και η θερμική τους σταθερότητα είναι δύο ακόμη παράγοντες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αντισώματα χρησιμοποιούνται ήδη από τους γιατρούς, στο πλαίσιο της λεγόμενης θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα. Ωστόσο, τα αντισώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά ευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Επίσης, το μέγεθός τους δεν επιτρέπει να χορηγούνται παρά μόνο με ένεση.

Τα νέα συνθετικά αντισώματα (Synthetic Antibody Mimics - SyAMs) όμως είναι πιο μικρά σε μέγεθος και λιγότερο ευαίσθητα, καθώς είναι δυνατό να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αναλυτική μελέτη σχετικά με τη λειτουργία των SyAMs δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, Journal of the American Chemical Society.

syam3

BEST OF NETWORK

Αποκλειστικό: «Κορονοπάρτι» στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικους: Τα «σεξουαλικά αρπακτικά» σαρώνουν το διαδίκτυο στην καραντίνα

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα της Δικαιοσύνης - Ηθοποιός τον κατηγορεί για βιασμό

Κορονοϊός: Πότε προβλέπεται το πρώτο «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα, πότε θα υπάρχει ανοσία της αγέλης

Ερντογάν: Αποκαλυπτικό βίντεο με «βασανιστήρια» - Εκβιασμοί, φυλακίσεις και… απόσπασμα

Θέμης Αδαμαντίδης: Αυτός είναι ο τραγουδιστής που συνελήφθη σε παράνομο καζίνο στην Κυψέλη

Συνελήφθη γνωστός εφοπλιστής στην Κηφισιά

Survivor Spoiler 1/3: «Τρίζει η καρέκλα του πρίγκιπα James» (video)

Φρίκη: Κόκορας σκότωσε το αφεντικό του σε κοκορομαχία

Survivor spoiler: «Βόμβα» στην κόκκινη ομάδα - Έρχεται οικειοθελής αποχώρηση;