ΦΑΡΜΑΚO

Φρουζής: Να αυξηθούν τα εκτός πατέντας φάρμακα & να αποφασίσουμε μαζί με την Πολιτεία τις τιμές

Την πρόταση να συναποφασίσουν από κονού οι βιομηχανίες και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο, καταθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής, σε συνέντευξή του στο in.gr. Την ίδια ώρα, ο κ. Φρουζής ζητά να αυξηθεί κι άλλο η διείσδυση των εκτός πατέντας φαρμάκων. 

Φρουζής: Να αυξηθούν τα εκτός πατέντας φάρμακα & να αποφασίσουμε μαζί με την Πολιτεία τις τιμές

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, όπως αναφέρει, είναι συνεργασία με αμοιβαία εμπιστοσύνη, χωρίς οριζόντια μέτρα τα οποία δημιουργούν το προφίλ μιας αφερέγγυας χώρας, που κανείς δεν θέλει να επενδύσει.

Αναλυτικά, ο κ. Φρουζής αναφέρει τα εξής:

«Ορθά η Κυβέρνηση προτάσσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στην περίθαλψη. Είναι υποχρέωση της να την εξασφαλίσει. Εμείς έχουμε κάνει ότι χρειάζεται και φυσικά στηρίζουμε την Πολιτεία. Δεν πρέπει, όμως, οι πάροχοι να επωμιστούν όλο το βάρος της ανυπαρξίας πολιτικής και μέριμνας στην Κοινωνική Πρόνοια. Το κράτος πρέπει να μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες και αγαθά για τους πολίτες, και ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όποιες αλλαγές χρειάζονται στην τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να τις συζητήσουμε και να τις συναποφασίσουμε. Έχουμε τα φθηνότερα καινοτόμα φάρμακα, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο η διείσδυση των εκτός πατέντας φαρμάκων. Επ' αυτού έχουμε ήδη προτείνει ένα πλαίσιο κινήτρων. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται συνεργασία με αμοιβαία εμπιστοσύνη, χωρίς οριζόντια μέτρα τα οποία δημιουργούν το προφίλ μιας αφερέγγυας χώρας, που κανείς δεν θέλει να επενδύσει».