ΦΑΡΜΑΚO

Γλοιοβλάστωμα: Πειραματική θεραπεία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών

Στην επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών συνέβαλε η προσθήκη μιας δόσης αντιτετανικού εμβολίου στην ενέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Γλοιοβλάστωμα: Πειραματική θεραπεία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ντιουκ, τρεις από τους έξι ασθενείς που πάσχουν από γλοιοβλάστωμα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή μετά τη λήψη αντιτετανικού εμβολίου προς ενίσχυση της ανοσοθεραπείας που είχε σχεδιαστεί να αντιμετωπίσει έναν ιό εντός του όγκου.

Ενδεικτικά, ένας από τους ασθενείς είναι εν ζωή εννέα σχεδόν χρόνια μετά την θεραπεία.

Οι αμερικανοί ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 12 ασθενών με γλοιβλάστωμα σε δύο ομάδες: έξι έλαβαν την ενισχυτική δόση του αντιτετανικού εμβολίου και έξι ανενεργό εμβόλιο. Την επόμενη ημέρα, και οι 12 υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία δενδριτικών κυττάρων.

Οι τρεις από τους έξι ασθενείς που έκαναν την ενισχυμένη εκδοχή της ανοσοθεραπείας ήταν εν ζωή την εποχή που οι επιστήμονες ανέλυαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Ένας έζησε 4,8 χρόνια, ένας 5,9 χρόνια και ο τρίτος συνεχίζει να είναι εν ζωή 8,8 χρόνια μετά την αγωγή, χωρίς να αναπτύσσεται περαιτέρω ο καρκινικός όγκος.

«Επειδή η επιβίωση είναι 12 με 15 μήνες, μόνο, για τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, το αποτέλεσμα επιβίωσης των τριών ασθενών μας προκαλεί ευχάριστες προσδοκίες», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Κρίστεν Ματιχ, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες από την θεραπεία και επόμενος στόχος τους είναι ο σχεδιασμός μεγαλύτερης κλίμακας κλινικής μελέτης.