ΦΑΡΜΑΚO

Γρήγορο τεστ θα καθοδηγεί τη χορήγηση αντιβιοτικών

Ένα νέο αιματολογικό τεστ θα διαχωρίζει πότε μια λοίμωξη οφείλεται σε ιό και πότε σε βακτήριο, ώστε να αποφασίσει ο γιατρός αν θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά ή όχι.

Γρήγορο τεστ θα καθοδηγεί τη χορήγηση αντιβιοτικών

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos One, τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι διαθέσιμα εντός δύο μόλις ωρών.

Οι έρευνες περιορίζονται προς το παρόν εντός του εργαστηρίου, ωστόσο οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη φορητή συσκευή που θα πραγματοποιεί την εξέταση.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών λοιμώξεις και πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η ιδανική αγωγή για την αντιμετώπισή τους.

Οι εξετάσεις που εφαρμόζονται παραδοσιακά για την ταυτοποίηση μιας λοίμωξης μπορεί να δώσουν ακριβές και αξιόπιστο αποτέλεσμα εντός μερικών ημερών. Παράλληλα, η αναζήτηση συγκεκριμένων σωματιδίων στο αίμα πολλές φορές δεν δίνει σαφές αποτέλεσμα, καθώς τα αυξημένα επίπεδά τους μπορεί να υποδεικνύουν τόσο ιογενή όσο και βακτηριακή λοίμωξη.

Έτσι, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά –τα οποία είναι κατάλληλα μόνο στην περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης– σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται ή αντιθέτως να μην δοθούν σε ασθενείς που τα χρειάζονται.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, το νέο τεστ σχεδίασαν ερευνητές από ιατρικά κέντρα του Ισραήλ σε συνεργασία με την εταιρία MeMed.

Αναλύοντας αιματολογικά δείγματα από περίπου 300 ασθενείς, διαπίστωσαν ότι το τεστ εντοπίζει με ακρίβεια τον ιό ή το βακτήριο στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Το τεστ βασίζεται στη διαπίστωση ότι ένα βακτήριο και ένας ιός ενεργοποιούν διαφορετικούς πρωτεϊνικούς διαύλους όταν εισέρχονται στο σώμα. Για παράδειγμα, ο δίαυλος TRAIL φάνηκε να δραστηριοποιείται πολύ έντονα έπειτα από μια ιογενή λοίμωξη, ενώ συμβαίνει το αντίθετο έπειτα από μια βακτηριακή λοίμωξη.