ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Η ενδιαφέρουσα θητεία του κ. Π. Αποστολίδη & οι απόψεις του περί βιώσιμης πολιτικής φαρμάκου

Αποφασισμένος να δώσει την δική του μάχη προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος του φαρμάκου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια στην κυριολεξία μηδένισε κάτω από την πίεση των μνημονιακών μέτρων, είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος αναδείχθηκε από την συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Συνδέσμου τη Δευτέρα και μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένη Παρασκευής.

ΣΦΕΕ: Η ενδιαφέρουσα θητεία του κ. Π. Αποστολίδη & οι απόψεις του περί βιώσιμης πολιτικής φαρμάκου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Αποστολίδης παραλαμβάνει την σκυτάλη από τον προκάτοχό του κ. Κων. Φρουζή, ο οποίος έδωσε επίσης μια μεγάλη μάχη ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, θητεία που συνέπεσε με το αποκορύφωμα των μνημονιακών πολιτικών.

Ο κ. Αποστολίδης χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως η ήρεμη δύναμη, μειλίχιος μεν αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός στους στόχους του, με βαθιά και ευρεία γνώση ταυτόχρονα του κλάδου και των προβλημάτων του. Βεβαίως η θητεία του κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι, καθώς τα απόνερα του Μνημονίου είναι πολύ νωπά ακόμη, ενώ και οι δημοσιονομικές δυσκολίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό και ασφυκτικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, αξίζει να τονίσουμε ότι νούμερο δύο στο σημερινό ΔΣ του ΣΦΕΕ είναι ένα άλλο στέλεχος με επίσης βαθιά γνώση της αγοράς, ο κ. Κων. Παναγούλιας (Γενικός Διευθυντής Vian και Αντιπρόεδρος Vianex),προερχόμενος από ελληνική εταιρεία και ειδικότερα τη ΒΙΑΝ ΑΕ, μέλος του ομίλου Γιαννακόπουλου. Ο κ. Παναγούλιας είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και σίγουρα η συνύπαρξη αυτή θα έχει ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα του κλάδου. Θα έχει ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε τη μάχη που θα δίνουν και τις συνομιλίες τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Αποστολίδης είναι γνωστός για τις απόψεις του γύρω από την φαρμακευτική πολιτική και τη στόχευσή του γύρω από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τόσο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ τα προηγούμενα χρόνια όσο και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τις απόψεις του τις ακούσαμε ακόμη μία φορά το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του Φαρμακευτικού Συνεδρίου της Hellas Pharm.

Ας δούμε μερικά σημεία από την ομιλία του:

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε περικοπές φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί την Ελλάδα τουλάχιστον 12 χρόνια πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κρίση δεν έχει οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες της μόνο σε οικονομικό μαρασμό, αλλά και σε κοινωνικό, με κατάρρευση στην κυριολεξία του κοινωνικού της ιστού. Η οικονομική κρίση έχει επιδράσει πολύ αρνητικά στην υγεία, σύμφωνα με στοιχεία της World Bank (2013). Πρόκειται για ένα συσσωρευμένο τσουνάμι, με μείωση ΑΕΠ, χτύπημα στην απασχόληση, αύξηση χρέους, μείωση εισοδημάτων και πλούτου των νοικοκυριών, μείωση κρατικών πόρων, αλλαγές στην συμπεριφορά της υγείας, μείωση επιπέδου φροντίδας υγείας και χειροτέρευση του επιπέδου υγείας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστολίδης, έχουμε κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, συρροή στα νοσοκομεία με πολλές αρνητικές συνέπειες σε κόστη, 30% ετήσια αύξηση των υπηρεσιών των «κοινωνικών ιατρείων», 50% μείωση των προγραμμάτων επανένταξης, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων HIV και ραγδαία αύξηση αριθμού θανάτων από μολύνσεις και άλλες θανατηφόρες ασθένειες και 3 χρόνια μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Οι λύσεις είναι η στροφή στην Καινοτομία, στις Κλινικές Μελέτες αλλά και στην Επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων και των θέσεων εργασίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας ότι με την προώθηση της κουλτούρας της έρευνας και ανάπτυξης, η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει επιπλέον €300 εκατ. το χρόνο.

Οι προτάσεις του κ. Πασχάλη Αποστολίδη για μια Bιώσιμη Πολιτική Υγείας στο φάρμακο, όπως τις αποτύπωσε στην ομιλία του το Σάββατο, έχουν ως εξής:

- Bιώσιμο σύστημα τιμολόγησης για όλα τα φάρμακα εντός και εκτός πατέντας

- Βιώσιμο σύστημα αξιολόγησης και αποζημίωσης απαραίτητων φαρμάκων (καινοτόμων και μη)

- Βιώσιμο σύστημα ορθής συνταγογράφησης που συμπεριλαμβάνει και σωστή χρήση γενοσήμων στο μέγιστο βαθμό

- Αξιοποίηση του ΕΟΠΥΥ για διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τη βέλτιστη δυνατή λύση

- Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών για τις 20 πιο δαπανηρές κατηγορίες φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και εκπόνησης φαρμακευτικής πολιτικής

- Ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς

Διαβάστε ακόμη:

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης επικεφαλής της Abbvie, νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ

Εκλογές ΣΦΕΕ: Πρωτιά της ΒΙΑΝ Α.Ε. - Ανάγκη για κοινό σχέδιο πολυεθνικών & ελληνικών εταιρειών

Πασχ. Αποστολίδης: Η φαρμακοβιομηχανία «εκμεταλλεύσιμος» μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία

Η φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο ΕΣΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση αργεί να τη στηρίξει;