ΦΑΡΜΑΚO

Καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτισμό και εμβόλια, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην πεποίθηση ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην εκδήλωση του αυτισμού. Η πεποίθηση αυτή άρχισε να εξαπλώνεται σαν ιός από το 1998, λόγω έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Lancet από το Βρετανό γαστρεντερολόγο Άντριου Γουέικφιλντ, ο οποίος προσπάθησε, χρησιμοποιώντας παραποιημένα δεδομένα, να συνδέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς/παρωτίτιδας/ερυθράς με τον αυτισμό.

Καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτισμό και εμβόλια, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ευρήματα του Γουέικφιλντ, ο οποίος έχασε λόγω του σκανδάλου την ιατρική του άδεια, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και το Lancet απέσυρε οριστικά τη δημοσίευση.

Η θεωρία για τη σχέση εμβολίων και αυτισμού καταρρίπτεται για ακόμη μία φορά από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, καθώς νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, Journal of the American Medical Association, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων –και συγκεκριμένα του εμβολίου που προστατεύει από ιλαρά/παρωτίτιδα/ερυθρά (MMR)– και του κινδύνου εκδήλωσης αυτισμού.

Η μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Anjali Jain του Lewin Group, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε θέματα υγειονομικής φροντίδας, δείχνει ότι τα αδέρφια παιδιών με αυτισμό δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και αυτά διαταραχές του αυτιστικού φάσματος εάν εμβολιαστούν, σε σύγκριση με αδέρφια παιδιών που δεν έχουν εκδηλώσει αυτισμό.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του TIME, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δείκτες εμβολιασμών στα αδέρφια παιδιών με αυτισμό είναι χαμηλότεροι, περίπου 86% στην ηλικία των 5 ετών, σε σύγκριση με τα αδέρφια παιδιών που δεν έχουν εκδηλώσει αυτισμό (ποσοστό 92%). Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την επικίνδυνη πεποίθηση ορισμένων γονέων ότι τα εμβόλια συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εκδήλωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος.

Από τα 95.000 παιδιά (όλα είχαν μεγαλύτερα αδέρφια) στα οποία αφορούσε η νέα μελέτη, όσα έκαναν το εμβόλιο ενάντια σε ιλαρά/παρωτίτιδα/ερυθρά (MMR) και είχαν μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή με αυτισμό δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και αυτά αυτισμό σε σύγκριση με παιδιά που έλαβαν το ίδιο εμβόλιο και δεν είχαν αδερφό ή αδερφή με αυτισμό.

Μάλιστα, ο σχετικός κίνδυνος αυτισμού στα παιδιά με μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή που πάσχει από αυτισμό ήταν μικρότερος για τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται από τη μεγάλη έκταση της μελέτης αλλά παράλληλα –για τους πολύ δύσπιστους– και από το γεγονός ότι τα στοιχεία που μελετήθηκαν είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο δημιουργίας μιας εκτενούς βάσης ιατρικών δεδομένων και όχι αποκλειστικά και μόνο για να μελετηθεί η σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Anjali Jain, «Ίσως δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως πού οφείλεται ο αυτισμός σε αυτά τα παιδιά ή σε ολόκληρες οικογένειες. Μπορεί να παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε τα ίδια τα εμβόλια και να καταδείξουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών και του αυτισμού».

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Έκκληση για εντατικοποίηση των εμβολιασμών στην Ευρώπη για ιλαρά
Ο Rhett Krawitt ζητά να κάνετε στα παιδιά σας εμβόλια
New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα
«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια
Ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα