ΦΑΡΜΑΚO

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ηγείται της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη

Δύο κορυφαίοι Σύνδεσμοι της χώρας- opinion makers κατά πολλούς για την επιχειρηματική κοινότητα- οι οποίοι χαράσσουν μακροοικονομική στρατηγική και πολιτική εξωστρέφειας, έχουν αναφερθεί τελευταία με συγκεκριμένα στοιχεία, στη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ηγείται της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για τον ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών) και τον ΠΣΕ (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων) οι οποίοι με συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία, όχι απλά στηρίζουν, αλλά υπογραμμίζουν τη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί κλάδο που θα τραβήξει μπροστά το τρένο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση τα μέλη του ΠΣΕ, αναφέρθηκαν στη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, η οποία αποτελεί «ηλιαχτίδα» στο γκρίζο τοπίο της αποβιομηχάνισης και της μετέωρης επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα δε με την πρόεδρό του κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκτιμάται ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2%-3% για το 2015 και θεωρείται μια μάλλον συντηρητική πρόβλεψη, αφού οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν το 2015 κατά 5,5%.

Τα σκήπτρα κρατούν για ακόμη μία φορά οι βιομηχανίες τροφίμων, με αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 17.5% τον Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, και η αγορά καπνού, που σημείωσε αύξηση 107,4%, ενώ ακολουθούν τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, καθώς και τα βασικά μέταλλα.

Τη δυναμική του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ύμνησε πρόσφατα και ο ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις για Διατηρήσιμες Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα», όπου τονίστηκε, ότι ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πέντε σημαντικότερους βιομηχανικούς πυλώνες, στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Όπως τονίστηκε δε, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΠΕΦ για την εκπλήρωση του στόχου της, είναι η τεχνολογική διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, η ενίσχυση των συνεργασιών με εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ, η εξωστρέφεια με επίκεντρο την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και η καθιέρωση ενός οδικού χάρτη για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, στοιχεία που υποδεικνύουν, ότι ήρθε η ώρα, για ένα νέο εθνικό επενδυτικό σχέδιο.

Είναι πασιφανές, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τα εξαιρετικά ασφαλή, επώνυμα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα που παράγει, μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το νέο αυτό εθνικό επενδυτικό σχέδιο, καθώς διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να το πράξει. Διαθέτει σύγχρονες και ευέλικτες παραγωγικές μονάδες, σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες ακόμη και μέσα στην κρίση, δεν σταμάτησαν, έντονη εξωστρέφεια, επώνυμα προϊόντα γνωστά και ιδιαίτερα αγαπητά σε απαιτητικές αγορές, δυνατά ερευνητικά και εξειδικευμένα μυαλά και ένα ακόμη σημαντικό και κρυμμένο «χαρτί», τη λεγόμενη «οριακή καινοτομία», η οποία μπορεί να διαδραματίσει τη δικό της ρόλο στη νέα μετά-Μνημόνιο εποχή που υφαίνεται ήδη.

Ο δρόμος που καλούμαστε πλέον να περπατήσουμε τώρα, αναφέρει στο onMed ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολλανδέζος, είναι η καινοτομία, προκειμένου να πάμε στην επόμενη ημέρα. Καινοτομία αυξητική ή οριακή, η λεγόμενη incremental innovation ή πραγματική καινοτομία (breakthrough innovation). Η αυξητική ή οριακή καινοτομία, συνεχίζει, είναι όταν οι βιομηχανίες, πάνω σε υφιστάμενες δραστικές και μόρια, θα μπορέσουν να αλλάξουν κάποιες παραμέτρους, να βελτιώσουν ή να τροποποιήσουν τα μόρια και τις δραστικές αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ένα καινούριο σκεύασμα, μία πιο εξελιγμένη θεραπεία, από την οποία στόχος είναι να κερδίσουν όλοι, ο ασθενής, η οικονομία και η βιομηχανία.

Έχει επομένως κανείς αντίρρηση ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να τεθεί επικεφαλής αυτής της «εθνικής προσπάθειας» για ανάπτυξη, εξωστρέφεια, έξοδο από την κρίση και τόνωση του ελληνικού επιχειρείν και του ξεχασμένου made in Greece που προκάλεσε η δίνη των έξι περασμένων ετών;

Διαβάστε ακόμη:

Κουρουμπλής: 'Ερχεται το rebate όγκου στα φάρμακα με εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ

Δεύτερα σε εξαγωγές τα ελληνικά φάρμακα μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

ΠΕΦ: Μονόδρομος η εξωστρέφεια και η καινοτομία, γιατί όχι και το Horizon 2020;

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου