ΦΑΡΜΑΚO

'Ερχεται σκληρή «απάντηση» των φαρμακοποιών απέναντι στην συμφωνία με τους δανειστές - Απεργεί ο κλάδος στις 10 Ιουνίου

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί απέναντι στα νέα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και που φανερά επηρεάζουν τον κλάδο, αρχής γενομένης με την απεργία της 10ης Ιουνίου.

'Ερχεται σκληρή «απάντηση» των φαρμακοποιών απέναντι στην συμφωνία με τους δανειστές - Απεργεί ο κλάδος στις 10 Ιουνίου

Αυτό τουλάχιστον καταθέτουν στις προτάσεις τους τα περισσότερα μέλη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην έκτακτη συνεδρίασή του ΔΣ από το πρωί του Σαββάτου.

Αφορμή για το σκληρό μέτωπο που ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί είναι τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά οι αιτίες φυσικά είναι βαθύτερες, και σχετίζονται με τα μέτρα για τα φάρμακα και τους φαρμακοποιούς που έγιναν γνωστά από την συμφωνία με τους δανειστές που ήρθε στην δημοσιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν η πλειοψηφία των μελών του ΠΦΣ συμφωνεί με τις καθολικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα.

Εν τω μεταξύ σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά», έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας χθες Παρασκευή, στο συνέδριο OTC & Cosmetics Conference 2015.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), η οποία περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ο κ. Λουράντος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου».

«Ποιος κερδίζει από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης; Ούτε ο ελληνικός λαός ούτε οι φαρμακοποιοί ούτε η φαρμακευτική περίθαλψη. Σίγουρα, όμως , χαμένος θα είναι ο κόσμος» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για να επαναλάβει για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν πώς να αντιδρούν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σκληρή επιστολή Δαγρέ προς όλους

Ακόμη σκληρότερος εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές, ο οποίος σε επιστολή του προς την κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό, τονίζει ότι «Με τεράστια οργή αλλά κυρίως απογοήτευση μάθαμε ότι υπάρχει πρόταση της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ξένους δανειστές για... πώληση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και εκτός Φαρμακείων!»

Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές:

Το γιατί τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία και με σταθερή και κρατικά διατιμημένη λιανική τιμή έχει μαλιάσει η γλώσσα μας να το εξηγούμε:

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι έχουμε δίκιο (2012).
- Ο ΟΟΣΑ, ο αληθινός και όχι ο ψεύτικος του κου. Χατζηδάκη κατά δηλώσεις σημερινού Πρωθυπουργού, λέει επίσης ότι έχουμε δίκιο (2014).
- Η καθηγητική κοινότητα των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών λέει επισήμως και δημοσίως ότι έχουμε δίκιο.
- Ο ΕΟΦ λέει δημοσίως και επισήμως ότι έχουμε δίκιο.
- Η ίδια η καταγεγραμμένη πραγματικότητα λέει ότι έχουμε δίκιο, αν συγκρίνει κανείς τις τιμές και το επίπεδο προστασίας της Δημόσιας Υγείας στα ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ χωρών που τα έχουν ρυθμισμένα και χωρών που δεν τα έχουν.
- Με λίγα λόγια ΟΛΗ Η ΠΛΑΣΗ ΛΕΕΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ότι έχουμε δίκιο.
- Αυτά που λέμε στα ΜΥΣΥΦΑ δηλαδή ΔΕΝ είναι κανένα χατήρι προς εμάς. Είναι η αλήθεια και προς το συμφέρον του κόσμου.

Οι μόνοι που λένε έτσι απλά και ξερά ότι δεν έχουμε δίκιο χωρίς να λένε ποτέ το γιατί, διότι ξέρουν ότι έχουν άδικο, είναι:
- Οι πωρωμένοι τζιχαντιστές των απορρυθμίσεων και οι αγράμματοι απατεώνες από το ΔΝΤ και τους "Θεσμούς" (βλ. Τρόικα),
- Όσοι περιμένουν να βγάλουν λεφτά για τον εαυτούλη τους από αυτή την ιστορία (σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες παραγωγής που προσδοκούν αυξήσεις τιμών από την απελευθέρωση τιμών),

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και για άλλα θέματα του κλάδου, όπως ωράριο, πολυιδιοκτησία κλπ.

Ιδιαίτερα εκρηκτικός όμως εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ για τους ξένους δανειστές, σημειώνοντας:

«Μετά και την αποκάλυψη που έκανε Έλληνας εκπρόσωπος επαγγελματικού κλάδου περί της δήλωσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ Paul Tomsen (28-5-2015) για τους Έλληνες σαν ανθρώπινα όντα, η οποία αν ευσταθεί καθιστά τον εν λόγω άνθρωπο του ΔΝΤ αθεράπευτο φασιστόμουτρο, πωρωμένο ρατσιστή και αληταρά/ψυχοπαθή ολκής, πιστεύω πλέον ότι και ο πιο αγαθός, ευκολόπιστος και ανυποψίαστος πολίτης αυτής της χώρας έχει καταλάβει ότι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ είναι να κάνετε κάτι καλό για την Ελλάδα.

- Το ότι ωθείτε προς υλοποίηση ένα χαοτικό μίγμα σωστών μεταρρυθμίσεων με καταστροφικές και κατάφωρα άδικες ιδεοληπτικές/εμμονικές επιλογές για τεράστιες μάζες ανθρώπων αυξάνει ακόμα περαιτέρω την προστυχιά σας.
Το να αναμίξετε βρεφική τροφή (σωστές μεταρρυθμίσεις) με δηλητήριο (καταστροφικές απορρυθμίσεις) για να κρύψετε το δηλητήριο από το ανυποψίαστο θύμα σας θα ήταν αστείο, φυσικά, να πιστεύετε ότι κάπου θα βοηθήσει να μειωθούν ή να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες σας.

- Στο θέμα των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικά (Μ.Υ.Συ.Φα.) υπάρχουν όλα τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια ΕΝΑΝΤΙΟΝ της πρότασης σας για χορήγησή τους εκτός Φαρμακείων και για άρσης της Κρατικής Διατίμησης με καθορισμένη τιμή σε αυτά. Και από ντόπιες και διεθνείς πηγές και Οργανισμούς πολύ πιο έγκυρους και αρμόδιους από εσάς στο θέμα».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δαγρές,

«εμείς οι φαρμακοποιοί, αν και βαριά τραυματισμένοι από τους συνεχιζόμενους πολιτικούς εμπαιγμούς τόσων ετών, δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια:

- να παρακολουθήσουμε την υπονόμευση της Δημόσιας Υγείας,
- τη δραματική επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών που θα προκύψει αν "απελευθερωθεί" η τιμή και η διάθεση Μ.Υ.Συ.Φα.
- και διάλυση του κλάδου μας και των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν από αυτόν τις οικογένειές τους
προς όφελος και στο όνομα κανενός συμφέροντος.

Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Θα κάνουμε αρχικά έκκληση στο δίκαιο και στη λογική, και αν αυτό περιφρονηθεί θα αγωνιστούμε μαζί με όλη τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία εναντίον του οποιουδήποτε απειλεί τη Δημόσια Υγεία και τα Φαρμακεία, με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο πάθος που είχαμε πάντα σε αυτό. Άλλωστε δεν θα είναι και η πρώτη φορά».

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τα ΜΥΣΥΦΑ - Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ