ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Η απεργία της Τετάρτης είναι μόνο η αρχή - Θα συμμετάσχουν και διευρυμένοι

Η προειδοποιητική απεργία της Τετάρτης 10 Ιουνίου που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το Σάββατο στην έκτακτη συνεδρίασή του είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων που σχεδιάζει ο κλάδος για το προσεχές διάστημα.

Φαρμακοποιοί: Η απεργία της Τετάρτης είναι μόνο η αρχή - Θα συμμετάσχουν και διευρυμένοι

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται για ακόμη μία φορά επί ποδός πολέμου, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και με αφορμή τα όσα περιλαμβάνονται για το φάρμακο και τα φαρμακεία -κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δευτέρα φύση για τον κλάδο- όταν απειλείται το μέλλον και τα κεκτημένα του.

Η ενδεχόμενη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, για την οποία πολεμούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μην περάσει στα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στις παρυφές βρίσκονται μία σειρά από άλλα σοβαρά αιτήματα όπως ωράριο, ιδιοκτησιακό καθεστώς, μειώσεις φαρμάκων κ.λπ.

Και φυσικά, για ακόμη μία φορά, ο κλάδος εμφανίζεται ενωμένος, ενώ χαρακτηριστικό της σύμπνοιας αυτής είναι ότι ακόμη και πολλά διευρυμένα φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απεργήσουν την Τετάρτη -τη στιγμή που κανονικά δεν θα έπρεπε να απεργήσουν, αφού νοούνται ως εφημερεύοντα. Να σημειωθεί ότι στην Αττική λειτουργούν περί τα 140 διευρυμένα φαρμακεία, ενώ ο Πειραιάς δεν έχει.

Καθησυχαστικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε από την Κρήτη ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε: «Πάντα είχαμε τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11.500 φαρμακεία. Σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ».

Ας δούμε στη συνέχεια ολόκληρη την απόφαση του ΔΣ του ΠΦΣ όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου:

«Εκτός από την απεργία της Τετάρτης, στο σημερινό ΔΣ του ΠΦΣ αποφασίστηκε σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να καταπέσει η πρόθεση της κυβέρνησης για είσοδο των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.

Αποφασίστηκε:

α) Ενημέρωση και έντονη πίεση όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ από τους τοπικούς ΦΣ ή/και τον ΠΦΣ.

Ο ΠΦΣ αποφάσισε να εκδώσει και να αποστείλει ενημερωτικό κείμενο σε όλους τους ΦΣ για τις θέσεις μας, το οποίο θα χρησιμοποιούν στις συναντήσεις. Δευτέρα μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποσταλεί από τα Γραφεία του ΠΦΣ.

β) Τη Δευτέρα θα ζητηθεί επισήμως από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να δημοσιοποιηθεί εκ νέου η παλαιότερη επίσημη θέση του Οργανισμού (επί προεδρίας κου. Λιτζέρη Δημήτρη) ΚΑΤΑ της χορήγησης των φαρμάκων (αποζημιούμενων ή μη) από οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός των φαρμακείων.

γ) Θα τυπωθούν αφίσες και φυλλάδια για όλα τα Φαρμακεία της χώρας και θα προβληθούν από τα ΜΜΕ ενημερωτικά σποτ για το θέμα άμεσα εντός των ημερών.

δ) Προτρέπονται ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι φαρμακοποιών σε όλους τους τοπικούς ΦΣ να επιδιώξουν να προβάλλουν συνεχώς και με επιμονή τις θέσεις του κλάδου από όλα τα τοπικά ΜΜΕ ανά την Ελλάδα.

ε) Θα ζητηθεί επισήμως από την πανεπιστημιακή κοινότητα (Φαρμακευτικές Σχολές) να πάρουν δημοσίως θέση στο θέμα των φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ και μη) για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την επιστημονική άποψη επί του θέματος.

στ) Θα λάβει χώρα Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία του κλάδου την προσεχή Τετάρτη 10-6-2015.

Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ στην Αίγλη του Ζαππείου.
Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών όλης της χώρας έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
Στη συνέχεια το προεδρείο του ΠΦΣ θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα επιδώσει έγγραφο με τις επίσημες θέσεις του κλάδου.

ζ) Το ερχόμενο Σάββατο 13-6-2015 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στην Αθήνα όπου θα επανεξεταστεί η στάση του κλάδου στο θέμα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους ΦΣ της χώρας άμεσα για κλιμάκωση της αντίδρασής μας».

Διαβάστε ακόμη:

'Ερχεται σκληρή «απάντηση» των φαρμακοποιών απέναντι στην συμφωνία με τους δανειστές - Απεργεί ο κλάδος στις 10 Ιουνίου

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τα ΜΥΣΥΦΑ - Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί