ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας: Κίνδυνος για την δημόσια υγεία η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Έντονα αντιδρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής, των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με την πρόεδρό του, Βασιλική Φράγκου, να υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας: Κίνδυνος για την δημόσια υγεία η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Φράγκου κάνει λόγο για συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια οι φαρμακοποιοί, εκτιμώντας ότι αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των εν λόγω φαρμάκων, τα οποία σήμερα, όπως υποστηρίζει, έχουν τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Ειδικότερα η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας, τόνισε ότι αποτελεί «κίνδυνο για την δημόσια υγεία η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ» και επεσήμανε πως η κινητοποίηση της Τετάρτης αποτελεί μια μορφή αντίδρασης που δεν αφορά συντεχνιακά αιτήματα, αλλά κυρίως την προστασία των πολιτών από μια τέτοια κίνηση, που όχι μόνο δεν θα τους ωφελήσει, αλλά αντίθετα «θα αποβεί και εις βάρος τους».

Επιπλέον, η κ. Φράγκου τόνισε ότι το μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενο φάρμακο, εξακολουθεί να έχει όλες τις παρενέργειες και επιπλοκές του κάθε φαρμάκου, ακόμη και του πιο αθώου, με τη μόνη διαφορά ότι απλώς είναι μη αποζημιούμενο από τα ασφαλιστικά ταμεία για τον ασφαλισμένο. Επομένως, συμπλήρωσε, ο μόνος ειδικός που έχει τη δυνατότητα να συμβουλέψει και άρα να προστατεύσει τον ασθενή είναι μόνο ο φαρμακοποιός, και οποιαδήποτε άλλη κίνηση υποκρύπτει μόνο οικονομικά κίνητρα.

Τέλος, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας τόνισε ότι, «οι φαρμακοποιοί προστατεύουν την δημόσια υγεία» και πως «υγεία και ανταγωνισμός είναι έννοιες ασύμβατες».

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακοποιοί: Η απεργία της Τετάρτης είναι μόνο η αρχή - Θα συμμετάσχουν και διευρυμένοι

Στο πλευρό των φαρμακοποιών ο ΙΣΑ για τα ΜΥΣΥΦΑ