ΥΓΕΙΑ

Μη συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά χωρίς συνταγογράφηση αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αποκαλύπτει έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Μη συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Τα μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά αποκτώνται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να κρατάει κανείς παλιές συνταγές για μακροπρόθεσμη χρήση, να παίρνει συνταγές φίλων και συγγενών, ή να τις εξασφαλίζει με άλλους «υπόγειους» τρόπους.

Ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Μπάιλορ και το Κέντρο Καινοτομίας στην Ποιότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Ασφάλεια, εξέτασαν 31 δημοσιευμένες μελέτες για να καθορίσουν το επίπεδο διάδοσης των μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών στις ΗΠΑ και τα παράγοντες που συμβάλλουν στη χρήση τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» έδειξαν πως το ποσοστό χρήσης μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών ποικίλλει από 1% σε ανθρώπους που επισκέπτονται κλινικές έως 66% σε Λατίνους μετανάστες εργάτες. Η αποθήκευση αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση κυμαίνεται από 14% έως 48% και το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων σε μία μελέτης δήλωσε πρόθεση να χρησιμοποιήσει μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση είναι ποικίλοι. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται η έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης, το κόστος της επίσκεψης σε γιατρό, ντροπή για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η μη παροχή άδειας από την εργασία κ.α.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τα ΜΗΣΥΦΑ - Πιο οικονομικά ακόμη και από ιατρική συνταγή