ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ: Βροντερό «όχι» των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση & με τη «βούλα» του ΠΟΥ

Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι βλέπουν για ακόμη μία φορά να διακυβεύονται βασικά κεκτημένα και να κινδυνεύει το μέλλον τους.

ΜΥΣΥΦΑ: Βροντερό «όχι» των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση & με τη «βούλα» του ΠΟΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποιούν σήμερα οι φαρμακοποιοί σε όλη την χώρα αποτελεί μόνο την αρχή, όπως τονίζουν τα θεσμικά τους όργανα, τα οποία έχουν ανακοινώσει ότι στη Γενική τους Συνέλευση το Σάββατο είναι πολύ πιθανό να λάβουν αποφάσεις για ακόμη πιο γενικευμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στις 11 το πρωί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου, στη συνέχεια το προεδρείο του ΠΦΣ θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας με στόχο να συναντήσει την πολιτική ηγεσία, ενώ λίγο αργότερα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου θα έχουν επικοινωνία με την πρόεδρο της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για τους φαρμακοποιούς και φυσικά η απεργία γίνεται κατ' εξοχήν για το λόγο αυτό, ωστόσο στις παρυφές των αιτημάτων τους βρίσκονται πάντα και άλλες σημαντικές διεκδικήσεις, όπως ωράριο, ιδιοκτησιακό καθεστώς και μειώσεις φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τον εμπαιγμό που υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια με προτάσεις και μέτρα που τελικά επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και οδηγούν στην υπερκερδοφορία μεγάλων καταστημάτων λιανικής.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, συμπληρώνοντας πως «στη Σουηδία και την Κύπρο γέμισαν τα νοσοκομεία από ασθενείς λόγω των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων από την αλόγιστη χρήση τους, αμέσως μόλις απελευθερώθηκαν τα κανάλια διανομής τους». Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι τιμές στην Ελλάδα για τα φάρμακα αυτά είναι οι χαμηλότερες απ' οτι στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διανομής τους θα επιφέρει αυξήσεις, ωφελώντας συγκεκριμένες ομάδες μεγάλων συμφερόντων και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους.

Η ΕΦΕΧ στο πλευρό των φαρμακοποιών

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι και η Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, υποστηρίζει πως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και, ως εκ τούτου, πρέπει να χορηγούνται διά χειρός φαρμακοποιού από νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και μόνο. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) αριθμεί 20 μέλη που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην έρευνα, παρασκευή και διανομή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., διαιτητικών, συμπληρωμάτων διατροφής, ομοιοπαθητικών και ιατρικών συσκευών.

Η λίστα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατρανώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περισώσει ό,τι περισσότερο μπορεί από το χώρο των φαρμακοποιών, μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, που μιλούν για απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αναμένεται να μειωθεί η λίστα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και ότι θα υπάρξει διαχωρισμός των φαρμάκων από τα μη φάρμακα. Επίσης, σε σημεία όπου θα διακινούνται ΜΥΣΥΦΑ, η σκέψη του υπουργείου Υγείας είναι να τοποθετήσει φαρμακοποιούς προκειμένου να ενημερώνει το κοινό για τα σκευάσματα αυτά.

Εξάλλου και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσερχόμενος σε συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, στο κτίριο της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους χθες, Τρίτη, κατέστησε σαφές, πως «Ό,τι συνταγογραφείται δεν υπάρχει καμία συζήτηση να πωλείται στα σούπερ μάρκετ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αρχικό αίτημα των Θεσμών ήταν να πωλούνται όλα τα φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ αλλά αυτό αποκλείστηκε.
Ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι το θέμα έχει ανακύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λόγω των Θεσμών «οι οποίοι έχουν εμμονές δυστυχώς, οι οποίες δεν εξηγούνται», καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει 11.500 σημεία πώλησής τους και «δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ανταγωνισμού».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόταση για τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι θέση της κυβέρνησης αλλά προέκυψε ως πρόταση προς συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Υπάρχει όμως μια εμμονή», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι η απελευθέρωση δεν ωφελεί...

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την περίφημη έκθεση του ΠΟΥ, την οποία επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την οποία έχει ήδη καταθέσει στους δανειστές, προκύπτει ότι η απελευθέρωση της φαρμακευτικής αγοράς οδηγεί σε χειρότερη φαρμακευτική περίθαλψη δυσχέρεια και ανισότητα στην πρόσβαση.

Ένας από τους στόχους για τους οποίους δηλώνεται πως επιδιώκεται η απελευθέρωση, αποτελεί η καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και οι φθηνότερες τιμές λιανικής. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως αυτές οι προσδοκίες δεν επιτυγχάνονται, ενώ η απελευθέρωση έχει και συνέπειες, όπως η άνιση κατανομή φαρμακείων, η κυριαρχία συμφερόντων και η οικονομική πίεση να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του φαρμακείου προς εμπορικότερη κατεύθυνση αντί αυτής της υγείας. Η μελέτη μάλιστα επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά το σκεπτικό πως οι ρυθμίσεις αποτελούν πλαίσιο εξασφάλισης της Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όπως αποτυπώνονται από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς:

- Οι χώρες με ρυθμίσεις που αφορούν την κατανομή των φαρμακείων έχουν επιτύχει καλύτερη πρόσβαση (access) του πληθυσμού στο φάρμακο. Εμφανίζεται ομοιογενής κατανομή και δεν υπάρχουν περιοχές χωρίς φαρμακεία. Αντίθετα, σε χώρες που επιλέχθηκε η απελευθέρωση (π.χ. Νορβηγία, Σουηδία), αυτή οδήγησε σε συσσώρευση (clustering) σε αστικά κέντρα και μάλιστα ειδικά σε εμπορικές περιοχές αυτών (που ήδη εξυπηρετούνταν), αφήνοντας άλλες παντελώς ακάλυπτες.

- Στις χώρες στις οποίες δεν υπήρχε ιδιοκτησιακό καθεστώς, η δημιουργία αλυσίδων και η ιδιοκτησία τους από εξωτερικούς παράγοντες επηρέασε τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, καθώς η δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων γινόταν με κριτήριο την κερδοφορία, τη μείωση του κόστους ή το αν ελέγχονταν από τον όμιλο (predominantly available) που κατείχε και τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα φάρμακα που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια να μην είναι άμεσα διαθέσιμα στους ασθενείς (not held in stock for profit reasons) και η διαθεσιμότητα να περιορίζεται σε όσα είχαν μεγάλη κυκλοφοριακή ταχύτητα.

- Στις χώρες με κανόνες στη δραστηριότητα των φαρμακείων παρατηρήθηκε έμφαση στον επιστημονικό χαρακτήρα. Στην Ισπανία, 1 στους 3 ασθενείς που πηγαίνουν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν ΜηΣυΦα φεύγουν χωρίς να αγοράσουν τίποτα (καθώς ο φαρμακοποιός έκρινε πως δεν τα είχαν ανάγκη!)

Δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν καλύτερη οικονομική αποδοτικότητα ή εξοικονόμηση πόρων από τα φαρμακεία στις χώρες με απελευθερωμένα συστήματα. Δεν υπήρξαν ευρήματα που να συνδέουν την απελευθέρωση με μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν αυξάνεται ο ανταγωνισμός μετά την απελευθέρωση, καθώς η έλευση των αλυσίδων δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις. Σημειώνεται μάλιστα πως η επιδίωξη εισόδου στην αγορά των φαρμακείων γίνεται για να διασφαλιστούν συμφέροντα που αφορούν υποστήριξη άλλων δραστηριοτήτων στο χώρο του φαρμάκου.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρουμπλής: Ό,τι συνταγογραφείται δεν θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ

ΕΦΕΧ: Μόνο διαχειρός φαρμακοποιού και από τα φαρμακεία τα ΜΥΣΥΦΑ