ΦΑΡΜΑΚO

Γενική Συνέλευση ΠΦΣ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απεργιών - Ναι σε άλλες μορφές δράσης

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στα φαρμακεία, γεγονός που θα επικυρωθεί όπως όλα δείχνουν και κατά την διάρκεια της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που ξεκινά στις 11 το πρωί στα γραφεία του.

Γενική Συνέλευση ΠΦΣ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απεργιών - Ναι σε άλλες μορφές δράσης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά την συνάντηση που είχε ο κλάδος μαζί του την Τετάρτη περί αναγκαιότητας να λήξουν τον συναγερμό καθώς δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης στα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και οι ζυμώσεις των τελευταίων ημερών, καθιστούν σαφές για τον κλάδο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απεργίες. Βεβαίως ο υπουργός Υγείας έχει αναφερθεί συχνά στην «εμμονή των δανειστών» για την διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ δηλώνουν ότι θα κρατήσουν πολύ ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούν συνεχείς ενημερώσεις στους πολίτες, αλλά και στους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, ενώ από σήμερα κιόλας, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η προβολή σχετικών διαφημίσεων στην τηλεόραση που θα μιλά ακριβώς για την ανάγκη να μην περάσουν τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ, καθώς αποτελούν φάρμακα τα οποία «πρέπει να δίνονται από το επιστημονικό χέρι και μόνο του φαρμακοποιού».

Η απεργία πάντως της περασμένης Τετάρτης σημείωσε εξαιρετικά ικανοποιητικά ποσοστά που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, άγγιξαν σχεδόν το 99%.

Πλέον και μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι δεν τίθεται θέμα τα εν λόγω σκευάσματα να προωθηθούν στα Σ/Μ, οι φαρμακοποιοί είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα αποφασίσουν άλλες μορφές δράσεων και πάντως όχι απεργίες.

Αναφορικά με τα ΜΥΣΥΦΑ, τώρα, η συγκεκριμένη λίστα ανέρχεται σε 1.300 περίπου σκευάσματα από 500 που ήταν πριν μερικά χρόνια. Είναι φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στην αρνητκή λίστα. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως «τα επονομαζόμενα ΜΗΣΥΦΑ είναι ΦΑΡΜΑΚΑ που (μπορούν να συνταγογραφηθούν) συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία . Για τον λόγο αυτό η ορθή ονομασία τους είναι ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα)».
«Είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, ορθή χρήση και σε τελική ανάλυση με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένη για κάθε περίπτωση». Επιπλέον όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.Α.ΦΑ, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, τα αποτελέσματα διεθνώς είναι αρνητικά.

Εξάλλου διεθνής Μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ. καταγράφει τα γεγονότα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδεχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους». Επίσης, ο κ. Λουράντος στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε ο ΠΦΣ την Τετάρτη, σημείωσε ότι οι τιμές πώλησης των ΜΗ.Α.ΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Λουράντος ανέφερε ακόμη, ότι «η πρόταση για απελευθέρωση, μας καταργεί ως επιστήμονες, την στιγμή που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται αποδεδειγμένα για τις υπηρεσίες μας. Μάλιστα όπως είπε, στο εξωτερικό, ακόμη και οι συμβουλές πληρώνονται, ενώ μετά τις 12 το βράδυ ισχύει η υπερωριακή αμοιβή».

Ωστόσο την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένεται να απελευθερωθεί η τιμή τους, σύμφωνα με την απόφαση του Μάκη Βορίδη.

Διαβάστε ακόμη:

Ούτε ένα χάπι στα Σούπερ Μάρκετ λένε οι φαρμακοποιοί - Ναι στον επιστημονικό, όχι στον εμπορικό ρόλο

ΜΥΣΥΦΑ: Βροντερό «όχι» των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση & με τη «βούλα» του ΠΟΥ

Επίθεση Λουράντου κατά Άδωνι - Δεν προσχώρησα στην Ν. Δημοκρατία, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ

Καθησυχαστικός Κουρουμπλής προς ΠΦΣ: Λήξη Συναγερμού, ζήτησε από τον κλάδο