ΦΑΡΜΑΚO

Capital Controls: Η δύσκολη καθημερινότητα φαρμακοποιών και πολιτών μέσα από την γραφή των Irish Times

Ένα άρθρο το οποίο αποτυπώνει την δύσκολη καθημερινότητα των φαρμακοποιών στα χρόνια της ελληνικής κρίσης αλλά και από τότε που επιβλήθηκε η τραπεζική αργία, φιλοξενεί η on line έκδοση των Irish Times!

Capital Controls: Η δύσκολη καθημερινότητα φαρμακοποιών και πολιτών μέσα από την γραφή των Irish Times

Δύο φαρμακοποιοί περιγράφουν γλαφυρά την δουλειά τους στα χρόνια της ύφεσης, της μειωμένης ρευστότητας, το πως εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά και από που αντλούν το κουράγιο και την δύναμή τους. Όπως προκύπτει από το άρθρο, «... Τα ελληνικά Φαρμακεία παλεύουν για τις προμήθειές τους σε φάρμακα τους δύσκολους καιρούς, ενώ πέντε χρόνια λιτότητας έχουν κάνει τους ανθρώπους επινοητικούς στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Δείτε μέρος των απόψεών τους που σταχυολογήσαμε:

Ο Φαρμακοποιός Δημήτρης Τσιριμπής συχνά αναρωτιέται πώς θα ήταν η ζωή, αν μπορούσε να "τρέχει" την επιχείρησή του σε μια χώρα όπου τα συστήματα λειτουργούσαν άψογα και θα μπορούσε να εφοδιάσει τους πελάτες του με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Νομίζω ότι θα είχα βαρεθεί, για να είμαι ειλικρινής, γιατί από το άνοιγμα του φαρμακείου μου, το 2002, έχουμε πάντα λειτουργήσει υπό παρόμοιες δύσκολες συνθήκες, εκτός από τρία χρόνια, λίγο πριν από την κρίση», λέει, όπως εκτυπώνει μια λίστα με 37 συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχει παραγγείλει τις τελευταίες ημέρες, αλλά τα οποία ο διανομέας του δεν μπορεί να του παρέχει.

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων και να κλείσουν τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, πολλά φαρμακεία έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στην παραγγελία συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ανάλογα με τον προμηθευτή τους, μπορούν να λάβει μόνο ένα μέρος του τι είχαν παραγγείλει. Άλλοι διανομείς ζητούν μετρητά μπροστά.
Σαρώνοντας τη λίστα, ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά φάρμακα αποδεικνύονται πιο δύσκολο να πάρει από άλλα. "Είναι μια λοταρία και δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί ορισμένα φάρμακα φαίνεται να είναι σε έλλειψη ανεφοδιασμού," λέει.

Όταν οι φαρμακοποιοί ψάχνουν για φάρμακα ενός 24 ωρών

Κάθε μέρα είναι μια μάχη όπου ψάχνουμε για φάρμακα εντός 24 ωρών. Ετσι έχει εδώ και καιρό η κατάσταση, αλλά έγινε πολύ χειρότερη τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα από το 2012. Από τότε, δεν βλέπουμε τίποτα στον ορίζοντα ως προοπτική, γι 'αυτό ακριβώς απλά προσπαθούμε να περνάμε μέρα με τη μέρα», λέει.

«Μόλις καταφέρουμε να βρούμε ένα προϊόν, είμαστε απλά χαρούμενοι που θα το διαγράψουμε από τον κατάλογο ελλείψεων, καθώς πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση για περισσότερα. Αυτός είναι ο τρόπος που τα πράγματα είναι », λέει, εμφανισιακά σχετικά ήρεμος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα και η χώρα του.

Η λιτότητα έκανε επινοητικούς τους πολίτες

Πέντε χρόνια λιτότητας έχουν κάνει τους ανθρώπους επινοητικούς και οδήγησε σε μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Απέναντι από το δρόμο, μία συνάδελφος φαρμακοποιός, η Ελένη Στελλάτου, συμφωνεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμά της και οι πελάτες της δεν είναι νέα, αλλά έχουν επιδεινωθεί από την εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

"Δύο πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που οι τράπεζες έκλεισαν τη Δευτέρα. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να παραγγείλουμε όσα φάρμακα θέλουμε. Έχω δύο προμηθευτές και από τον καθένα έχουν επιβληθεί όρια σχετικά με τις παραγγελίες, ενώ οι άλλοι διανομείς ζητούν μετρητά μπροστά".

Τα όρια ήταν αναγκαία, καθώς θα διασφαλίσουν την προμήθεια φαρμάκων για τις επόμενες εβδομάδες.

"Ορισμένοι πελάτες είναι πολύ ανήσυχοι και ήθελαν να συσσωρεύσουν φάρμακα. Αλλά τώρα υπάρχει κάποιος έλεγχος », λέει.

1 στους 5 δεν μπορεί να πληρώσει για τις συνταγές του

Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τη Στελλάτου, είναι ότι περίπου ένας στους πέντε από τους πελάτες της, "δεν μπορούν να πληρώσουν για τις συνταγές τους μπροστά".

Αυτό είναι ιδιαίτερα η περίπτωση για τους συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τραπεζικές κάρτες, μόνο τα βιβλιάρια καταθέσεων. Ενώ οι έλληνες κάτοχοι καρτών μπορούν να αποσύρουν € 60 την ημέρα από τα ΑΤΜ, οι συνταξιούχοι έχουν περιοριστεί σε ένα όριο ανάληψης εφάπαξ € 120.

Η Στελλάτου τώρα είναι αναγκασμένη να δίνει φάρμακα σε πολλούς πελάτες επί πιστώσει, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος είναι 3,5 μήνες πίσω στην αποζημίωση των φαρμακοποιών για τις συνταγές.

Οι πληρωμές του συστήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τσιριμπή, αντιπροσωπεύουν το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του φαρμακοποιού κατά μέσο όρο.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου είναι πολύ αξιόπιστοι και αισθάνονται ντροπή να μου χρωστάνε χρήματα, έτσι προσπαθούν να με πληρώσουν πίσω όσο πιο γρήγορα μπορούν."

Κατέρρευσαν οι πωλήσεις καλλυντικών και αντιηλιακών το καλοκαίρι

Η Στελλάτου λέει ότι οι πωλήσεις των καλλυντικών έχουν σχεδόν καταρρεύσει. «Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν καν αντηλιακό και είμαστε στη μέση του καλοκαιριού."

Η συνολική κατάσταση έχει αναγκάσει τη Στελλάτου να πληρώσει τους υπαλλήλους της σε μετρητά, για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε την επιχείρησή της πριν από 13 χρόνια. Έλαβαν το ήμισυ των αποδοχών τους την 1η Ιουλίου και τα υπόλοιπα ελπίζει να μπορεί να τα καταβάλει στις 15.

Οι δύο φαρμακοποιοί συμφωνούν ότι ενώ οι ίδιοι αλλά και οι πελάτες τους είναι ανήσυχοι σχετικά με το τί έπεται, δεν υπάρχει πανικός.

CF87CF89CF81CEAFCF82CF84CEAFCF84CEBBCEBF

Διαβάστε ακόμη:

Αυστηρή προειδοποίηση Κουρουμπλή με όσους «παίζουν» με την επάρκεια φαρμάκων - Κυρώσεις και κάτι παραπάνω

Σχέδιο του υπ.Υγείας για διάθεση ακριβών φαρμάκων ορισμένων ασθενειών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία