ΦΑΡΜΑΚO

Στατίνες: Νέες μελέτες υποστηρίζουν την ευρύτερη χρήση τους προς μείωση των δεικτών καρδιοπάθειας

Το 2013, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας εξέδωσαν τις επικαιροποιημένες οδηγίες τους σχετικά με τη χρήση των στατινών. Αντί οι γιατροί να εστιάζουν μόνο στα επίπεδα της χοληστερόλης, οι οδηγίες ανέφεραν ότι θα πρέπει να αξιολογούν συνολικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος σε έναν ασθενή σε βάθος δεκαετίας ώστε να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να χορηγηθούν στατίνες.

Στατίνες: Νέες μελέτες υποστηρίζουν την ευρύτερη χρήση τους προς μείωση των δεικτών καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού θα πρέπει να λαμβάνει προληπτικά τα φάρμακα που παραδοσιακά χορηγούνται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερόλης.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες δεν χαιρετίστηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από την ιατρική κοινότητα στο σύνολό της, όμως δύο νέες μελέτες έρχονται να ενισχύσουν την ορθότητά τους.

Η μία εκ των δύο μελετών υποδεικνύει ότι οι νέες οδηγίες βοηθούν να εντοπιστεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία και ακρίβεια ποια άτομα κινδυνεύουν πραγματικά να πάθουν έμφραγμα.

Η δεύτερη παρουσιάζει πως οι νέες οδηγίες οδηγούν σε οικονομικά αποδοτική θεραπεία, παρά το γεγονός ότι η χρήση των στατινών διευρύνεται σημαντικά και επεκτείνεται σε ομάδες που βάσει των παλαιών οδηγιών δεν χρειαζόταν να πάρουν στατίνες.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.