ΦΑΡΜΑΚO

Οδηγός επιβίωσης για την αλλαγή του ΦΠΑ στα φάρμακα

Το καλό νέο με τον ΦΠΑ στα φάρμακα είναι ότι μειώνεται ο συντελεστής κατά μισή μονάδα, από το 6,5% στο 6%.

Οδηγός επιβίωσης για την αλλαγή του ΦΠΑ στα φάρμακα

Το μέτριο νέο -για να μην πούμε το κακό- σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς είναι ότι αυτή τη στιγμή που εφαρμόζεται δημιουργεί μπέρδεμα στον κλάδο, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί δελτίο τιμών (ώστε να ισχύσουν νέες τιμές) και θα ήταν καλύτερα επομένως η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου.

Ας δούμε τι αναφέρει ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας Κ. Μανωλόπουλος προς τα μέλη του. Πρόκειται για έναν... οδηγό επιβίωσης για την αλλαγή του ΦΠΑ στα φάρμακα:

«Η αλλαγή ΦΠΑ στα φάρμακα θα προκαλούσε πολύ μικρότερο πανικό αν είχε σαφή ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου. Eπειδή όμως δεν υπάρχει -τουλάχιστον όχι ακόμα- κάποια οδηγία πέραν της γενικής εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ για εφαρμογή των συντελεστών από 20/7 και επειδή ο καλύτερος οδηγός για το άγνωστο είναι το παρελθόν, ας δούμε τις αλλαγές του ΦΠΑ στα φάρμακα μέχρι τώρα:

- 1 Απριλίου 2005 από 8% σε 9%
- 15 Μαρτίου 2010 από 9% σε 10%
- 1 Ιουλίου 2010 από 10% σε 11%
- 1 Ιανουαρίου 2011 από 11% σε 6,5%

Στις 2 τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα η ανακοίνωση είχε γίνει 40 μέρες νωρίτερα. Η δεύτερη ήταν η μοναδική φορά που είχαμε αλλαγή στα μέσα του μήνα. Eπομένως θα συνδυάσουμε κάποιες σταθερές αξίες μαζί με το τι έγινε τον Μάρτιο του 2010 για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα και να μη χαλάμε εγκεφαλικά κύτταρα στο φαρμακείο ή στην παραλία.

1) Νέες τιμές στα φάρμακα ισχύουν μόνο όταν έχουμε νέο δελτίο τιμών. Αυτό είναι τόσο σίγουρο όσο ότι 1 και 1 κάνουν 2.

2) Πότε θα έχουμε νέο δελτίο τιμών; Oυδείς γνωρίζει. Σίγουρα όμως θα υπάρξει ανακοίνωση έστω την προηγούμενη μέρα, οπότε θα γνωρίζουμε για update στα προγράμματά μας. Πρόβλεψή μου ότι αν δεν έχουμε δελτίο μέσα στις επόμενες 72 ώρες τότε πάμε για 1η Αυγούστου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγές π.χ. στις 27/7 που θα απαιτούν μισή ντουζίνα ΕΠΙΠΛΕΟΝ διευκρινιστικές εγκυκλίους.

3) Το τιμολόγιο που θα κόψουμε στο τέλος του μήνα θα είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Αυτό αναφέρει άλλωστε και η ΠΟΛ 1018/10 σύμφωνα με την οποία αν έχουμε εφαρμογή των αλλαγών τότε κόβουμε τιμολόγια ΜΟΝΟ με τους νέους συντελεστές. 'Ετσι αν υποθέσουμε ότι έχουμε νέο δελτίο στις 22/7, τότε το τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ θα έχει συντελεστή 6% και μόνο αυτόν. Αν η αλλαγή γίνει την 1/8 θα έχει συντελεστή 6,5%. Το τι θα κάνουν οι λογιστές αφορά τους ίδιους και όχι εμάς.

4) ΦΠΑ στην ταμειακή αλλάζουμε πάλι με το νέο δελτίο τιμών. Οπότε δεν έχουμε κανέναν λόγο να παρακαλάμε γονυπετείς τους τεχνικούς να κάνουν τις αλλαγές 'τώρα', ούτε να τρώμε τα νύχια μας από το άγχος. Εξάλλου σε σχετική οδηγία του ΥΠΟΙΚ προς τα φαρμακεία τον Μάρτιο του 2010 αναφέρεται ρητά ότι «Για την διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων του ν. 1809/88 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Βέβαια βρήκαμε και μια αγχωτική ανακοίνωση του ΠΦΣ 2 μέρες πριν που καλούσε όλα τα φαρμακεία για αλλαγές στις ταμειακές μέσα το Σ/Κ 13-14/5, κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον.

5) Θα ακολουθήσουν οδηγίες από ΥΠΟΙΚ, ΥΥΚΑ και ΚΜΕΣ όποτε και να γίνουν οι αλλαγές. Ενδεχομένως κάποιες να αναιρούν όσα έγιναν το 2010. Αν διαβάζετε καθημερινά όμως δεν έχετε κανέναν λόγο να προβληματιστείτε».